Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Okai

A globális felmelegedés számos emberi tevékenység közös eredménye. A legjelentősebbek: az elektromos energia termelése, a haszonállat tartás (hústermelés) a közlekedés, a túlfogyasztás, a nemzetközi szállítás, az erdők kitermelése, a füstkibocsátás és a hadviselés.

Veszélyei

A globális felmelegedés hatásai többé nem puszta hipotézisek, immár vitathatatlan és ijesztő mértékű. 

Lassan két évtizedes előrejelzések jósolták a szélsőséges időjárást, a gyakori hőhullámokat és extrém csapadékeloszlást, árvizeket és globális klímamenekülteket.

Mit tehetünk?

A klímaváltozást az ember tevékenysége indította be, ezért le is tudjuk állítani azzal, hogy kerüljük ezeket a tevékenységeket, illetve olyanokkal helyettesítjük őket, amelyek nem járnak a bolygó további károsodásával. Mit is tehetünk pontosan?

Haszonállattartás

Az állattartás a legfőbb oka az erdőirtásnak, a vízfogyasztásnak és a környezetszennyezésnek. Több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint a közlekedési ágazat, valamint az esőerdők pusztulásának, a fajok kihalásának, az élőhelyek eltűnésének, a termőtalaj eróziójának, az óceáni halott zónáknak és szinte minden más környezeti problémának is ez a fő hajtóereje.

Klímaválság

Számos szervezet - a Greenpeace-től a Union of Concerned Scientist-on át a Világbankig és a Pentagonig - egyetért abban, hogy veszélyeztetett bolygónk számára a globális felmelegedés tán a legkomolyabb fenyegetés. A Pentagon jelentése például azt állítja, hogy a globális felmelegedés formájában jelentkező éghajlatváltozást „a tudományos vita szintjéről nemzetbiztonsági üggyé kell emelni" - még a terrorizmusnál is fontosabb üggyé.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok