Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Megújult energetikailag az óbudai Szőlő utcában lévő 886 lakásos ház, az ország legnagyobb lakóépülete, ennek eredményeként a fűtési költség a felére csökken.

A 10 emeletes paneles épületben az ablakcserét, hőszigetelést és napkollektorok felszerelését tartalmazó felújítás költségének 40 százalékát a kerület állta, a támogatásból 1 millió euró európai uniós támogatás. A Panel Plusz programból az állam része 33 százalék, míg a tulajdonosokra 27 százalék jutott. Ez utóbbit kamatmentes kölcsönből teremtették elő, a saját részt adó hitel kamatát is az önkormányzat állja.

A régebben szalagháznak, ma faluháznak nevezett - mivel egy falunyi ember lakja - épület 315 méter hosszú, és 15 lépcsőházból áll, 886 lakás van benne. A kivitelezést közbeszerzésen nyerte el az Épkar Zrt., az eredetileg kalkulált 1,2 milliárd forint helyett 1 milliárd 126 millió forinttal.

A homlokzati panelekre 10 centiméteres hőszigetelés került, az ablakok pedig 5 kamrás műanyag profilból készültek. Miután a Főtáv kicserélte a hőközpontot, az így felszabaduló helyre került az 1.500 négyzetméteres napkollektoros rendszer puffer tartálya. A tetőre szerelt napkollektorok adják a csapokból folyó használati meleg vizet, míg a fűtést továbbra is a Főtáv szolgáltatja. Az elért energiamegtakarítás 50 százalék lesz.

A közlemény idézi Bús Balázs kerületi polgármestert, aki a legnagyobb sikernek azt nevezte, hogy sikerült a lakók több mint 80 százalékának támogatását megszerezni a projekthez. Reményét fejezte ki, hogy a példa "ragadós" lesz.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az átadott épülettel benevezett az Energia Klub környezetvédelmi egyesület által meghirdetett Napkorona bajnokságba. Ennek célja, hogy kiderüljön: melyik az a település, amelyik a legnagyobb arányban használ napenergiát.

[MTI]

Idézet

A köztünk és a Föld természetes rendszerei közti kapcsolat romlásában eljutottunk egy olyan pontra, ahol mindegyikünknek politikai aktivistává kell válnia. Minden nap számít. A civilizáció fennmaradásában mindannyian érdekeltek vagyunk.

 Lester R. Brown, az Earth Policy Institute elnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok