Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A klímaváltozás hatásairól tartott előadást Áder János köztársasági elnök a fővárosi közgyűlés képviselőinek, majd arra kérte őket, hogy támogassák Al Gore volt amerikai alelnök klímavédelmi kampányát. A képviselők soha nem látott egységben szavaztak a klímavédelemre.

A köztársasági elnök azzal kezdte beszédét, hogy megkérdezte: a malária, a dengue-láz vagy a nyugat-nílusi vírus érkezik Magyarországra a klímaváltozás hatásai miatt? A képviselők bemondták a helyes választ: mindhárom.

Áder János ezután beszélt a Északi-sark jégtakarójának olvadásáról, az elmúlt hetekben tapasztalható hatalmas esőzésekről, a kaliforniai aszályról, élelmiszer-ellátási gondokról, amiket mind a klímaváltozás okoz. Idézte az ENSZ erről szóló jelentését, ami szerint hamarosan háborúk indulhatnak a vízért.

Magyarországról szólva kiemelte, hogy bár az ország vízben gazdag, a folyóink 90 százaléka a határokon túl ered. Felidézte, hogy az elmúlt 15 évben óriási árvizeket okozott Budapesten a dunai árvíz.

A képviselőket meggyőzte az előadás, mert ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadták a „Javaslat az új globális éghajlatvédelmi megállapodás sikerének előmozdításáról” szóló előterjesztést. Eszerint az ENSZ 2015. decemberi, párizsi konferenciáján egy új éghajlatvédelmi megállapodást fogadhatnak el, ennek támogatásáról határoztak a képviselők.

forrás: Index.hu

Idézet

Egyszerűen nem égethetjük el az összes fosszilis üzemanyagot. Nem segít, ha kicsit csökkentesz a sebességen , amivel elégeted őket.

Dr. James Hansen, a NASA klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok