Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes adatai alapján a megújuló energiahordozókból termelt hazai villamos energia részaránya a bruttó áramtermelésen belül 2015-ben 10,5 százalék volt.


Szélerőművek Tárkány határában
Fotó: H. Szabó Sándor

A megújuló alapú bruttó villamosenergia-termelés 2015-ben 3159 GWh volt, ami a 2014-es termeléshez képest közel 0,7 százalékos növekedést jelent. A 2015-ben előállított megújuló alapú villamos energia legnagyobb része, 52 százaléka származott biomasszából. Ezt követte a szélenergia 22 százalékos, majd a biogáz 9 százalékos részesedéssel. 2014-hez viszonyítva csaknem megduplázódott a napenergiából termelt villamos energia mennyisége, és 51 százalékkal növekedett a kommunális hulladék megújuló részéből termelt villamos energia.

 

A magyar sajtóban nemrég több helyen is megjelent a hír, hogy csak Magyarországon csak 3,2 százalék a zöldenergia a teljes energiatermelésen belül, amivel az Európai Uniósban sereghajtók vagyunk. A MEKH-nél ezért rákérdeztünk, hogy mi az oka a két szám közötti eltérésnek.

Azt a választ kaptuk, hogy az unió statisztikai hivatala, az Eurostat publikációjában ismertetett adatok hátteréül szolgáló táblázat (erre hivatkozott az eredeti Világgazdaság-cikk) a megújuló energiaforrásokat nem megfelelő bontásban tartalmazza, ugyanis az éghető tüzelőanyagokon belül nem különíti el a biomasszát, a biogázt és a kommunális hulladék megújuló részét. Az így kalkulált 2015. évi részarány ezért kizárólag a vízenergiát, a szélenergiát, és a geotermikus energiát vette alapul.

A MEKH azóta értesítette a hibáról az Eurostatot, és az ominózus adatok már nem elérhetőek.

 

(Stubnya Bence, index.hu 2016. 05. 31.)

Idézet

Túl sokba kerül egyetlen szelet hús. És emiatt sokan éheznek is. És rossz karmát is teremt a számunkra.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a húsfogyasztás következményeiről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok