Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes adatai alapján a megújuló energiahordozókból termelt hazai villamos energia részaránya a bruttó áramtermelésen belül 2015-ben 10,5 százalék volt.


Szélerőművek Tárkány határában
Fotó: H. Szabó Sándor

A megújuló alapú bruttó villamosenergia-termelés 2015-ben 3159 GWh volt, ami a 2014-es termeléshez képest közel 0,7 százalékos növekedést jelent. A 2015-ben előállított megújuló alapú villamos energia legnagyobb része, 52 százaléka származott biomasszából. Ezt követte a szélenergia 22 százalékos, majd a biogáz 9 százalékos részesedéssel. 2014-hez viszonyítva csaknem megduplázódott a napenergiából termelt villamos energia mennyisége, és 51 százalékkal növekedett a kommunális hulladék megújuló részéből termelt villamos energia.

 

A magyar sajtóban nemrég több helyen is megjelent a hír, hogy csak Magyarországon csak 3,2 százalék a zöldenergia a teljes energiatermelésen belül, amivel az Európai Uniósban sereghajtók vagyunk. A MEKH-nél ezért rákérdeztünk, hogy mi az oka a két szám közötti eltérésnek.

Azt a választ kaptuk, hogy az unió statisztikai hivatala, az Eurostat publikációjában ismertetett adatok hátteréül szolgáló táblázat (erre hivatkozott az eredeti Világgazdaság-cikk) a megújuló energiaforrásokat nem megfelelő bontásban tartalmazza, ugyanis az éghető tüzelőanyagokon belül nem különíti el a biomasszát, a biogázt és a kommunális hulladék megújuló részét. Az így kalkulált 2015. évi részarány ezért kizárólag a vízenergiát, a szélenergiát, és a geotermikus energiát vette alapul.

A MEKH azóta értesítette a hibáról az Eurostatot, és az ominózus adatok már nem elérhetőek.

 

(Stubnya Bence, index.hu 2016. 05. 31.)

Idézet

Nagyon komolyan úgy tekinthetünk a folyamatra, mint egy olyan közelgő válaszra , mely egyszerűen lerázza magáról az irritáló élősködőket, azaz minket, embereket. Vagy legalábbis lecsökkenti a létszámunkat.

James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója a klímaváltozásról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok