Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Még idén 150 új elektromosautó-töltőállomást telepítenek Magyarországon – mondta Bottyán Balázs, az elektromos autózás terjedését segítő Jedlik Ányos Klaszter (JÁK) ügyvezető igazgatója.

A JÁK közgyűlésén az ügyvezető igazgató az e-mobilitást ösztönző intézkedési javaslatok között említette a díjmenetes parkolást, a buszsáv használatát, illetve az elektromos járművek áfájának radikális csökkentését – írta közleményében a szervezet.

A közgyűlésen bejelentették, a kormány elfogadta a klaszter javaslatát arra, hogy zöld rendszámot kapjanak az elektromos autók, valamint azt, hogy négy új munkacsoporttal segítsék az e-mobilitással kapcsolatos kormányzati döntések előkészítését.

Két hónapon belül elkészülhet az a tanulmány, amely kijelöli, hova telepítsék az első 150 villámtöltőt Magyarországon, a klaszter négy új bizottsága még áprilisban elkezdi az előkészítő munkát a kormányzat számára – tették hozzá.

Pethő József, a klaszter másik ügyvezetője a közlemény szerint azt mondta, az e-mobilitás egyik forrása a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből fakadó kormányzati bevétel, de támaszkodni fognak európai uniós és egyéb innovációs forrásokra is.

A mai geopolitikai helyzetet alapul véve fontos és szükségszerű az energiafüggőség csökkentése, a közlekedésben felhasznált energiahordozók diverzifikálására – hangzott el a közgyűlésen.

A megtermelt energia 50 százalékát közlekedésre használjuk, ennek az energiának a 90 százalékát pedig kőolajból állítjuk elő, amelynek szintén 90 százalékát Európa határain túlról szerezzük be – hívja fel a figyelmet a klaszter a tájékoztatásban.

 

Forrás

  • HVG.hu, 2015. április. 27. 
  • MTI

Idézet

Ha az állatoknál lejjebb eszel a táplálékláncon... akkor így valójában többet segíthetsz, mint szinte bármi más módon. Tehát az egyéni cselekvés terén talán ez a legjobb, amit tehetsz.

Dr. James Hansen, a NASA klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok