Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A globális felmelegedés okozta olvadás miatt szétrepedt a jégtakaró az Uganda nyugati részén emelkedő Rwenzori-hegység Margherita-csúcsán.

Az Ugandai Vadvédelmi Hatóság illetékese, Nelson Guma közölte, hogy az olvadás következtében hat méter széles hasadék képződött a Margherita-csúcsot borító jégsapkán, elzárva a kedvelt hegymászó célponthoz vezető egyetlen turistautat. A hatóság emberei most azon fáradoznak, hogy új útvonalat építsenek ki az 5019 méter magas csúcshoz.

Az ugandai-kongói határ mentén elterülő hegység részét képező Margherita az afrikai földrész második legmagasabb csúcsa, és a világörökségi helyszínek közé tartozik.

Henry Mujuzi természetvédelmi szakember elmondása szerint a gleccser az 1950-es években még 10 négyzetkilométernyi területet foglalt el, ám a globális felmelegedés miatt ma már kevesebb mint 2,5 négyzetkilométert borít csak jégtakaró. (MTI)

Idézet

Kínától kölcsönzünk pénzt, hogy a Perzsa-öbölből vegyünk olajat, amelyet a bolygónkat leromboló módon égetünk el. Ennek minden elemét meg kell változtatnunk!

Al Gore, Béke Nobel-díjas, az USA korábbi alelnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok