Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egy új kutatás szerint míg az Adriai-tenger ökoszisztémái 125 ezer évig átvészelték a természetes klímaváltozásokat, az ember nagyon gyorsan átalakíthatja ezt a történelmileg stabil biodiverzitási gócpontot.Egy új kutatás szerint míg az Adriai-tenger ökoszisztémái 125 ezer évig átvészelték a természetes klímaváltozásokat, az ember nagyon gyorsan átalakíthatja ezt a történelmileg stabil biodiverzitási gócpontot.

A Floridai Egyetem kutatóinak tanulmánya nagyobb eltolódást mutat ki az olaszországi Pó-medence - a Velencétől délre elterülő régió, amely jól ismert ökológiai és kereskedelmi szempontból fontos kagylóiról és turisztikai iparáról - fenéklakó fajai között. Michal Kowalewski, a vizsgálat vezetője szerint a fosszilis adatok azt sugallják, az emberi eredetű tevékenységek azokat az ökoszisztémákat is átalakíthatják, amelyek immúnisak a bolygó nagyobb mérvű természetes változásaira. Úgy véli, akár maradandó változásnak lehetünk szemtanúi. „Ez az átrendeződés tartós konzekvenciákkal járhat a regionális biodiverzitásra nézve, beleértve az Adriai-tenger szélesebb tengeri ökoszisztémáinak általános egészségi állapotát” - magyarázza.

A puhatestűek jó állapotban maradnak fenn a fosszilis adatok között, és általában igen érzékenyek az ember kiváltotta környezeti változásokra, ennélfogva jó előrejelzői a tengeri ökoszisztéma egészségi állapotának. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban a héten megjelenő tanulmány gyorsan változó tengeri közösségekről számol be az adriai régió északi területén, amely Európa iparilag és mezőgazdaságilag is egyik legfejlettebb része.

A kutatók kagylóközösségek változásait követték nyomon a régióban geológiai furatokból kinyert, több mint 100 ezer megkövesedett maradványt véve szemügyre. Az adatokat aztán összehasonlították a modern tengeri ökoszisztémákról a 20. század utolsó négy évtizedében készült felmérésekkel.  A fosszilis adatok arról árulkodtak, hogy 125 ezer éve az adriai régió klímája és tengerszintje a maihoz hasonlított. A szerzők azonban figyelemre méltó ökoszisztéma-változásokat találtak az utóbbi évszázadokra vetítve, többek között 10 történelmileg domináns puhatestűfajból hétnek hanyatlását. Az eredmények a karibi korallzátony-közösségekről készült korábbi tanulmányokéit visszhangozzák.

Steven Holland paleontológus, aki nem vett részt a vizsgálatban elmondta, a kutatók kimutatta változások aggasztóak, de okunk van azt feltételezni, hogy más területeket még súlyosabban érint a szennyezés, az élőhelyek megzavarása, az oxigénhiány és a klímaváltozás. Az eredmények szerinte az emberi tevékenységek egyértelmű hatásáról árulkodnak.

[greenfo.hu richpoi.com]

Idézet

A szén kibocsátásokat nagyjából 100%-kal kell csökkentenünk .

Dr. James Hansen, az USA fő klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok