Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Bár eddig is súlyos szárazságok sújtották Kaliforniát, az USA délnyugati és közép-nyugati részét, szakértők szerint ennél is sokkal rosszabb "megaszárazságok" várhatóak, amelyek ráadásul évtizedekig eltarthatnak.

Példa nélküli szárazságok várhatóak délnyugaton és a Központi-síkságon 2050 után, melyek tartósak is maradnak a globális felmelegedés miatt - derül ki a Science Advances című szaklapban megjelent tanulmányban. "A 21. század vége felé szinte minden év száraz lesz ahhoz képest, amit normálisnak gondolunk. Fel kell készülnünk egy sokkal szárazabb jövőre Észak-Amerika nyugati részén" - mondta Benjamin Cook, a NASA atmoszférakutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Több mint 80 százalék az esély arra, hogy az Egyesült Államok középső és nyugati területét 35 évig vagy hosszabb ideig tartó "megaszárazság" sújtja az évszázad során - fejtette ki Toby Ault, a Cornell Egyetem munkatársa, hozzátéve: délnyugaton a víz még értékesebbé válik, mint most. A "megaszárazság" olyan aszályos időszak, amely néhány év helyett évtizedekig tart. Az 1930-as évek Dust Bowl névre keresztelt időszaka, amelyet hatalmas porviharok jellemeztek, több mint 35 évig tartott Észak-Amerikában - emlékeztetett Ault.

A kutatás a folyamatosan növekvő mértékű szén-dioxid-kibocsátáson és 17 különböző számítógépes modellen lefuttatott összetett szimulációkon alapult, ezek végeredménye jórészt megegyezett. Cook kifejtette: fák évgyűrűiből és egyéb adatokból arra lehet következtetni, hogy a délnyugati területeken és a Központi-síkságon az 1100-as és 1200-as években is jelentkezett évtizedekig tartó szárazság, de ezek természetes okokra, nem pedig a klímaváltozásra vezethetők vissza, mint a jövőben várható "megaszárazságok".

A változás miatt délnyugaton kevesebb lesz az eső, de mindkét terület számára a legnagyobb problémát a hőség jelenti majd, amely növeli a párolgást és kiszárítja a termőtalajt. Az eredmény pedig ördögi kör: a levegő még szárazabb és még melegebb lesz - véli a kutató.

[greenfo/MTI]

Idézet

A váltás a vöröshúsban gazdag étrendrõl a növényi alapú étrendre nagyjából olyan csökkenést jelent a szén kibocsátásban, mint a váltás egy Chevrolet Suburban városi terepjáróból egy Toyota Prius hibridautóra.

Lester Brown, az Earth Policy Institute alapítója és elnöke
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok