Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Öt körforgásként ismert, gigantikus örvénylő műanyag halmaz van a Föld óceánjaiban.

Öt körforgásként ismert, gigantikus örvénylő műanyag halmaz van a Föld óceánjaiban.

Az óceán áramlásai miatt az óceánokba jutó műanyag nagy része utat talál ezekbe a szeméthalmokba, mérgezve a tengeri élővilágot és bejutva a bolygó táplálék hálózatába. Olyan mérgező vegyszereket köt meg a műanyag, mint a PCB-k és DDT-k, rákot, torz testet és sérült reprodukciós képességet okozva.

Az, hogy a műanyag ezekben a forgó halmokban köt ki, kétélű fegyver. Borzalmas, igen, és problémák garmadáját okozza, de lokalizálja is a szennyező anyagokat, és megadja a helyet, ahol megszabadulhatunk tőlük. Becslések szerint a világ óceáni műanyag szennyezésének egyharmada az óriási Csendes-óceáni szeméthalmon belül van.

Egy fiatalember már fiatalon meglátta a problémát. Boyan Slat 18 évesen figyelem felkeltő Ted Talk előadást tartott, bemutatva tervét: a szennyezés eltüntetését passzív lebegő eszközöket és az óceán saját áramlását használva. Végül is, „minek kelj át az óceánon, ha az óceán át tud kelni rajtad?” 2014-ben, 19 évesen felismerte, hogy a terv ténylegesen megvalósítható, és most működésbe is fog lépni Japán partjainál.

Az áramlás a tenger élővilágát lehúzza a lebegő eszközök alá, de a víznél könnyebb műanyagok belebegnek a gátakba. Az a takarítás, ami az emberiségnek hajókkal és hálókkal 70000 évbe telt volna, az ehelyett néhány évtized.

Becslések szerint egyetlen 100 km-es tisztító alakzat az óceánban lévő műanyag 42%-át szűri ki 10 év alatt. Az első alakzatot 2016-ban fogják telepíteni, és fejlesztés alatt áll a technológia a műanyag bioüzemanyagként történő újrahasznosítására.

Ian Crossland írása
2015. május 28.

forrás: www.minds.com

Idézet

Amikor jobban tudatosul benned az, hogy a döntésed az élelmiszerről az döntés az energiáról is, döntés a földről, döntés a vízről, akkor elkezdhetsz változtatni a viselkedéseden.

Andrew Revkin, a The New York Times újságírója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok