Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az átlagosnál több üvegházhatású metán szabadul fel az antibiotikumokkal kezelt szarvasmarhák trágyájából - mutatták ki a boulderi Coloradói Egyetem kutatói.

Az egyetem Tobin Hammer vezette kutatócsoportja tíz tehénnel végzett vizsgálatokat, és a kutatás eredményeként kiderült, hogy a széles spektrumú tetraciklinekkel kezelt állatok trágyájából 1,8-szer több üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a nem gyógyszerezett állatokéból.

Hogyan járulhat hozzá az antibiotikum a felmelegedéshez?

A brit természettudományi akadémia, a Royal Society folyóiratában (Proceedings B) megjelent tanulmány szerint a jelenség oka valószínűleg az, hogy az antibiotikumok elpusztítják a gyomorban élő baktériumokat, ami kedvez az antibiotikumoknak ellenálló metánképző mikrobák elszaporodásának.

A szarvasmarhák naponta több száz liter metángázt bocsátanak ki, és ezzel hozzájárulnak a Föld légkörének felmelegedéséhez. A gáz akkor képződik, amikor a kérődzők bendőjében bizonyos mikrobák lebontják a cellulózt, és ez a folyamat folytatódik az állat testén kívül, az elpotyogtatott trágyában is.

A metán túlnyomó többségét a marhák kérődzés közben, a szájukon át bocsátják ki, a trágyából a légkörbe kerülő metán arányát szakértők 10–20 százalékra becsülik. A boulderi kutatás eredménye meglepetést hozott, mert a korábbi tanulmányok nem mutattak ki összefüggést az antibiotikumhasználat és a tehéntrágyából felszabaduló metán mennyisége között.

Nem tudni, mennyire általánosíthatóak az eredmények

A mostani kutatás bizonyítja, hogy az antibiotikumok felhasználása az állattenyésztésben nem szándékos, tovagyűrűző hatást gyakorolhat a környezetre - mondják a kutatók. A Coloradói Egyetem kutatói nem vizsgálták, miként alakul a kérődzés útján kibocsátott metán mennyisége az antibiotikumok hatására, de úgy hiszik, hogy ott is emelkedik a kibocsátás.

Nem tudni egyelőre azt sem, mennyire általánosíthatók az eredmények más antibiotikumokra - ismerték el a tanulmány készítői.

(MTI 2016.05.25.)

Idézet

A kormánynak és a médiának segítenie kell, hogy a világ építő jellegű híreiről beszámoljon az embereknek, hogy ők tanultak és informáltak legyenek. Mert az ő joguk is, hogy tudjanak róla. Megveszik az újságot. Adót fizetnek. Megválasztják a kormányt abban bízva, hogy a kormány számukra a legjobbat teszi, vagy a jobb, legjobb helyzetekhez vezeti el őket.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a kormány és média feladatáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok