Klímaváltozás, Globális felmelegedés

 

Péntektől tilos a műanyagzacskó a francia kereskedelemben: most lépett hatályba a környezetvédők által támogatott törvény, amelyet tavaly fogadott el a francia parlament.

A műanyagzacskók tilalmáról szóló törvényt tíz évig tartó vita után tavaly nyáron szavazták meg. 2016 januárjától lépett volna életbe, de csak áprilisban hirdették ki, és végül július 1-jei hatállyal vezették be. Ennek ellenére számos boltból már januártól eltűntek a műanyagszatyrok. 

Az új szabályozás minden kereskedelmi ágazatot érint az élelmiszeripartól a szupermarketeken át a benzinkutakig. Csak az organikus eredetű és házilag komposztálható (növényi anyagokat, például kukorica- vagy burgonyakeményítőt, algát tartalmazó) zacskókat szabad használni. A környezetvédelmi minisztérium a rendelkezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a műanyagzacskók betiltásával csökkenthető a környezetszennyezés. 

A biológiailag nem lebomló zacskók több száz év alatt tűnnek csak el. A tengerekben található hulladék 75 százaléka műanyagzacskó, és a tengeri teknősök 86 százaléka lenyeli, mert medúzának véli. 

Évente 5 milliárd műanyagzacskót használtak eddig a francia boltok pénztárainál, és további 12 milliárdot más célokból, jóllehet a mennyiség csökkent, amióta fizetni kell értük a boltokban. A becslések szerint a felhasznált zacskók fele szennyezte a környezetet.

 

(HVG/MTI, 2016. július. 01.)

Idézet

Olyan a jövőnk mintha egy kirándulóhajón utaznánk békésen a Niagara vízesés fölött , és még nem tudjuk, hogy a hajtómű le fog állni. És amikor rájövünk, a villogó kijelzők már nem segítenek rajtunk.

James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok