Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban kijelentette, hogy “megfelelő feltételek esetén” Washington mégsem lépne ki a párizsi klímaegyezményből.

A külügyminiszter a CBS televíziónak adott interjújában tért ki a párizsi klímaegyezményre, miután a műsorvezető megkérdezte, mit szól a The Wall Street Journal szombati számában megjelent információhoz, miszerint Washington fontolgatja, hogy ne lépjen ki a párizsi klímaegyezményből. “Úgy gondolom, hogy a megfelelő feltételek mellett van rá esély, az elnök azt mondta, hogy készen áll e feltételek felkutatására” – fogalmazott a tárcavezető. Ám nem fejtette ki, hogy a gyakorlatban mit is jelentenének ezek a megfelelő feltételek. Megjegyezte azonban, hogy a párizsi egyezményben rögzített károsanyag-kibocsátási célok “valóban aránytalanok”. A Fehér Ház vasárnap reggel cáfolta a The Wall Street Journal értesüléseit, bár Lindsay Walters helyettes szóvivő így fogalmazott: “az elnök többször is egyértelművé tette, hogy kivonul (a megállapodásból), hacsak nem tud visszalépni az országunk számára kedvezőbb feltételek mellett”.

Tillerson a CBS televíziónak adott interjújában emlékeztetett rá: “Donald Trump elnök azt is mondta, hogy hajlandóak vagyunk együttműködni partnereinkkel a párizsi klímaegyezményben”. A miniszter “korrekt” és “kiegyensúlyozott” feltételekről beszélt, amelyeknek szerinte figyelembe kell venniük az amerikai gazdasági érdekeket. “Eredményesek akarunk lenni, segíteni akarunk” – fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Közölte: a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsa Gary Cohn vezetésével azon dolgozik, hogy kidolgozza a kormány klímavédelmi politikáját. “Cohn igazgatónak az a feladata, hogy felkutassa azokat a módokat, amelyek lehetővé teszik az együttműködést partnereinkkel a párizsi klímaegyezményben” – fogalmazott Rex Tillerson.

Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó egy másik televíziós interjúban szintén azt hangsúlyozta, hogy Donald Trump mindig is változtatásokat akart a klímaegyezményben és mindig is nyitva hagyta a lehetőséget a visszatérésre. “Ha olyan megállapodásról van szó, amely hasznára válik az amerikai népnek, akkor természetesen” – utalt a nemzetbiztonsági tanácsadó arra a lehetőségre, hgy Washington visszatérjen a klímamegállapodást aláírók táborába. McMaster ugyanakkor leszögezte: “az elnök azért döntött úgy, hogy kivonul a párizsi egyezményből, mert ez rossz megállapodás volt az amerikai nép és rossz megállapodás volt a környezetvédelem számára is”. Donald Trump a választási kampányban megígérte, hogy kivonul a párizsi megállapodásból, amelyet az amerikai gazdasági érdekek számára hátrányosnak tart. Idén júniusban be is jelentette az egyezmény felmondását, bár ennek gyakorlati megvalósítása éveket venne igénybe. Szombaton a kanadai Montrealban klímaváltozással foglalkozó konferenciát tartottak, amelyen több mint 30 ország minisztere vett részt. A tanácskozáson jelen voltak az Egyesült Államok képviselői is, akik – a The Wall Street Journal értesülései szerint – felvetették, hogy megfelelő kompromisszumok esetén Washington mégsem lépne ki a megállapodásból. A lap idézte a konferencia résztvevőit, akik arról számoltak be, hogy Everett Eissenstat, a Fehér Ház tanácsadója felvetette, hogy az amerikai kormány megelégedne az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának másfajta szabályozásával.

Idézet

Kíméld meg mások életét, akkor új életet fogsz kapni, a hasonló hasonlót vonz. Ez a törvény sosem téved. Ha az egész bolygó népe erényben és tényleg könyörületes életmódban él, akkor a Föld semmi perc alatt Mennyországgá fog változni.

Ching Hai Legfelsõbb Mester az életmentõ vegetáriánusság könyörületérõl

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok