Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Nem titok, hogy a környezet alapvető kihívásokkal néz szembe. Mégis, az összes probléma ellenére vannak a világnak olyan zugai, ahol a dolgok jobbra fordulnak.

Íme néhány példa annak bizonyítására, hogy amikor a közösségek, városi hivatalnokok és kormányok odafigyelnek, meg tudják mozdítani a környezet „hegyeit”. Most mindössze ugyanezekből kell több, és gyorsan…

 

 

Ökováros a vihar után 

Greensburg, Kansas, USA

 

Greensburg kisvárosát porig rombolta egy 3km széles tornádó 2007. májusában, hajléktalanná téve az 1500 fős lakosság 90%-át. Napokkal a vihar elvonulása után a közösség megszavazta, hogy Greensburgot olyan energiahatékonyra építik újjá, amennyire csak lehetséges. Az újjáépített házaknak több mint fele a legmodernebb szigetelést tartalmazza, és a megújuló energia előállításának beépített módjait. Vannak tervek arra, hogy 10 db 1,25 megawattos szélerőművel pótolják a többit.

 

 

Ha csütörtök, akkor vega 

Ghent, Belgium

 

A súlyosan környezetkárosító állattartás csökkentésére a belgiumi Ghent városának lakói közösen elhatározzák, hogy hetente egyszer kipróbálják a vegetáriánusságot. Vegetáriánus ételeket kínál aznap sok étterem, iskola és közintézmény. Vegetáriánus főzőtanfolyamokat is szerveznek, és kilencvenezer brosúrát juttatnak el a város lakóihoz, hogy tájékoztassák őket a növényi alapú étrend előnyeiről.

 

 

 

Helyváltoztatás 

Totnes, Devon, Anglia

 

Totnes vezető példája az átalakulási mozgalomnak (Transition Town movement), egy globális szervezetnek, aminek ma közel 600 közösség a tagja. Ők azon buzgólkodnak, hogy felkészüljenek a túlélés eszközeivel és tudásával arra az időre, amikor az olajkutak kiszáradnak és a klímaváltozás nagyot üt. Egyebek között Totnes-nek saját pénzneme van, lakói helyi terményeket állítanak elő és azt támogatják, és felállították saját fenntartható-építő cégüket.

 

 

Szénsemlegessé válás 

Costa Rica

 

Costa Rica energiájának kétharmad részét már megújuló forrásokból fedezi, és területének több mint egyharmadát nemzeti parknak jelölték ki. 2008-ban az ország még egy lépést tett, vállalva, hogy 2021-re szénsemlegessé válik. Az utóbbi két évben 12 millió fát ültettek, amit részben a benzinre kivetett adóból finanszíroztak. A következő lépés az ország fő exportcikkeinek, a banánnak és ananásznak a termesztése és csomagolása során termelődött szén-dioxid kiváltása.

 

 

A jó élet 

Todmorden, West Yorkshire, Anglia

 

Ennek a kisvárosnak a közössége olyan küldetésbe fogott, hogy minden aprócska zöld foltot közösségi kertté alakítson. Iskolái és közparkjai a zöldségek kirobbanó színeiben virulnak, a város központjában 200 fából álló gyümölcsös terem, és még a temetőben is termények hajtanak. A lakosok ezt a közös termést ingyen szedhetik le. Todmorden abban bízik, hogy 2018-ra teljesen önellátó lesz gyümölcsből és zöldségből.

 

 

Nincsenek autók, köszönöm 

Vauban, Freiburg mellett, Németország

 

A németországi Freiburg egyik új külvárosát, Vaubant régi laktanyák helyén építették. Lakói megtették azt, amit sok külvárosban élő lehetetlennek tart: feladták az autóikat, hogy cserébe biciklivel és villamossal járjanak. A lakók azon 30 százalékának, akik az autók megtartása mellett döntöttek, le kell parkolniuk azokat a külváros külterületén. A többiek tömegközlekedést használnak, vagy szükség esetén autót bérelnek egy autóklubtól.

 

 

Az energia megosztása 

Samso, Dánia

 

Samso, a kis dán sziget a közösségi energiatermelés modelljévé vált. Szinte minden háztartásnak vannak részvényei a helyi szélerőmű parkban, és a 4300 lakos előállítja a saját fűtését is azzal, hogy a helyben termelt szalmát közösségi hőtermelőkben elégetik. Járműveiket is repceolajjal működtetik. A sziget 21 szélerőműve több energiát termel, mint ami a lakosok szükséglete, ami lehetővé teszi, hogy a felesleget eladják a szárazföldnek.

 

 

Az újrahasznosítás bajnokai 

Cseh Köztársaság

 

Az Európai Unió legújabb adatai szerint hamarosan a Cseh Köztársaság lehet az újrahasznosítás éllovasa, lekörözve olyan régi vezetőket, mint Németország és Belgium. Az ország több mint megduplázta az újrahasznosított csomagolóanyag arányát, a 2002-es 29%-ról 2006-ban 63%-ra. Most az elektronikai és biohulladék újrahasznosítási arányának javítását vették célba.

 

 

Esővíz összegyűjtés 

Gudzsarat, India

 

A talajvízszint egész Indiában gyorsan zuhan, ami fenyegeti a termést. Egyes területeken szembeszálltak ezzel a trenddel, felelevenítve az esővíz összegyűjtésének tudományát. A Gudzsarat állam nyugati részén lévő Limbadia falu lakosai kis gátakat építettek a helyi folyókra, ami miatt a monszun hordaléka földalatti tárolókba szivárog be. A falu kútjai most csordultig megteltek, és újra megjelentek rég kiszáradt patakok.

 

 

Nem kell fa 

Kína/Fekete-Afrika

 

Kína gyorsan válik a fejlődő világ vidéken élő szegényeinek szánt, kis költségű, környezetbarát technológiák tervezésének vezetőjévé. Például a naptűzhelyek a Nap sugarait gyűjtik össze, hogy meleget termeljenek és megfőzzék az ételt, így csökkentve a fa és faszén használatát. A kínai vállalatok elkezdtek exportálni napenergia technológiát Fekete-Afrikába, míg USA és dél-afrikai civil szervezetek Kenyában, Zimbabwéban és Zambiában biztosítanak tűzhelyeket.

 

 

Nap, nem szén 

Rizhao, Észak-Kína

 

Rizhaoban a háztartások 99%-a napenergiát használ vízmelegítésre – a napenergia kutatás és fejlesztés támogatása, pénzügyi ösztönzők, oktató programok és építészeti szabályzatok évtizedes kormányzati munkájának eredményeként. A Washington DC székhelyű Worldwatch Institute kutatószervezet számítása szerint az elektromos melegítéshez képest a családok így teljes bevételük 3-6%-át takarítják meg. A levegő minősége is javult a környéken.

 

 

Palackozott víz tilalom 

Bundanoon, New South Wales, Ausztrália

 

Júliusban Bundanoon lakosai megszavazták a palackozott víz eladásának tilalmát. A szavazás azután következett be, hogy egy cég olyan tervekkel állt elő, hogy megcsapolja a helyi víztartó réteget, a vizet Sydney-ben palackozza, és azt viszont eladja a városnak. A helyi lakosok most fizethetnek azért, hogy a boltokban feltölthessék palackjaikat hűtött, szűrt csapvízzel, vagy ingyen feltölthetik közterületi kutaknál – 200 milliliter olajat megtakarítva minden liter, elő nem állított palackozott vízzel.

 

(New Scientist, 2009. szeptember 28.)

Idézet

Ha megnézed a klímaváltozás hatását a vízre, emberi egészségre, mezőgazdaságra, ökoszisztémákra, tényleg olyan sávba jutunk, ahol ezek a hatások nagyon súlyosakká válnak , még 1-1,5oC-os hőmérséklet emelkedéssel is.

Dr. Rajendra Pachauri, a Béke Nobel-díjas IPCC vezetője

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok