Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az embereknek meg kellene fontolni, hogy kevesebb húst fogyasszanak, ugyanis ezáltal csökkenteni lehetne az üvegházhatású gázok kibocsátását, és lehetne tenni a globális felmelegedés ellen - vélekedett Rajendra Pachauri, az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának (IPCC) elnöke, aki felhívását egy hétfői beszédében is megismétli.

 

 

Az ENSZ adatai szerint a hús előállítása során több üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint amennyi a közlekedés révén a levegőbe jut.

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint a világ teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 18 százalékát a húsok előállításának teljes folyamata teszi ki, igaz, ebbe beleszámítják például az állatok eledelének termesztéséhez használt trágya szállítását is. Az adatok szerint a közlekedés a kibocsátás 13 százalékáért felelős.

 

A klímaváltozás csillapításának egyik megfontolandó lehetősége, ha változtatunk az étrendünkön, kevesebb húst eszünk, ezért akarom ezeket a tényeket hangsúlyozni - mondta Rajendra Pachauri, aki hétfőn Londonban tart beszédet az egyik vezető állatvédő szervezet, a Compassion in World Farming által rendezett találkozón.

 

A testület nagykövete, Joyce D'Silva bízik abban, hogy a globális felmelegedés rádöbbenti az embereket arra, mi mindent változtathatnak meg, ha másként táplálkoznak. Hozzátette: azt tartja kívánatosnak, hogy a kyotói egyezményt követő nemzetközi megállapodás tűzze ki célként a hús előállítás és fogyasztás csökkentését…

 

(2008. szeptember 8., InfoRádió / BBC)

Idézet

Olyan jégtáblák tűnnek el, amik 10 000 éven át ott voltak, a legutolsó jégkorszak vége óta, mert az éghajlat ennyivel vált melegebbé, és csupán az utóbbi 20 vagy 30 évben ennyivel vált melegebbé.

Dr. Ted Scambos, az USA Országos Hó és Jég Adatközpontjának (NSIDC) vezető kutatója a sarki olvadásról

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok