Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Miközben a legtöbb szektorból riasztó hírek születnek leépítésekről, a megújuló energiaforrások, azon belül is a szélenergia-iparág tömegével létesítheti az elkövetkező esztendőkben az új munkahelyeket.

 

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) becslése szerint 2020-ig összesen mintegy 330 000 fő számára nyújt majd megélhetést a szektor. Addigra nagyjából az öreg kontinens energiaszükségletének 12 százalékát fedezik majd a szél hajtotta erőművek. A fejlesztés nem csak a környezetvédelmi szempontokból fontos, de jelentősen csökkenti Európa orosz gáztól való függőségét is ami - mint az utóbbi hetek eseményei megmutatták - szintén kulcsfontosságú kérdés.

De ezen túlmenően is óriási jelentősége lehet a szélenergiának. A szektor ugyanis a munkahelyteremtő képességével és hosszútávon az energiaköltségek csökkentésével jó ösztönzője lehet a megroggyant európai gazdaság talpraállásának.

A szélenergia-ipar 2007-ben 108 600 főt foglalkoztatott, akiknek 59 százaléka dolgozott az alkatrészek (tornyok, turbinák) előállításán. A fennmaradó 41 százalék az építkezéseken, valamint a tervező és működtető cégeknél kapott állást. További 42 700 fő áttételesen kapott munkát az iparágtól.

A munkások nagy része a technológia használatában élenjáró Németországban, Spanyolországban és Dániában dolgozik. A várakozások szerint a szélenergiában érdekelt cégek elsőként törhetnek ki a mostani gyászos gazdasági helyzetből, nemcsak számos állást, de jó befektetési lehetőséget is biztosítva az érdeklődőknek.

 

(2009. január 20., Penzcentrum.hu)

Idézet

Túl sokba kerül egyetlen szelet hús. És emiatt sokan éheznek is. És rossz karmát is teremt a számunkra.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a húsfogyasztás következményeiről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok