Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az Iberdrola és az Acciona, a világ legnagyobb szélerőmű üzemeltetői várhatóan rekord mennyiségű villamosenergiát termelhetnek a jövő héten Spanyolországban, ami akár az áram árát is érzékelhetően lejjebb viheti.Egy, az Atlanti-óceán felől közeledő stabil, óránként mintegy 20-25 kilométeres széllel járó légköri jelenség tovább mérsékelheti a villamos energia árát az Ibériai-félszigeten, miután egy három héttel ezelőtti, hasonló meteorológiai képződmény hatására több mint 10 százalékkal csökkentek az árak. Az árutőzsdén ez alacsonyabb árakat fog eredményezni, állítja a Citigroup piaci elemzője, Manual Palomo.

Az Iberdrola és az Acciona öt kontinensen működtek szélfarmokat. Spanyolország és Németország - a világ második és hamadik számú szélenergia-piacai - az egész nagykereskedelmi árampiacot megváltozatták azáltal, hogy a kereskedőket időjárásjelentések olvasására kötelezték, írja a Bloomberg. A szélturbinák nagy szeleteket hódítanak el a szénnel, gázzal és olajjal üzemelő áramtermelők elől.

A szélenergia mind nagyobb jelentőségre tesz szert a két országban, ahol érdemben támogatják a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia árát, a zöldáramot termelő társaságok pedig elsőbbséget élveznek a nagykereskedelmi piacon. A kereskedőknek és szolgáltatóknak törvény írja elő, hogy lehetőleg szél- vagy napenergia-forrásból termelt áramot vásároljanak a piacon, és csak ha már nincs ilyen elérhető szabad kapacitás, akkor fordulhatnak a fosszilis üzemanyaggal működő erőművekhez.

 

(sg.hu)

Idézet

Kínától kölcsönzünk pénzt, hogy a Perzsa-öbölből vegyünk olajat, amelyet a bolygónkat leromboló módon égetünk el. Ennek minden elemét meg kell változtatnunk!

Al Gore, Béke Nobel-díjas, az USA korábbi alelnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok