Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az összesen hét létesítményből álló gigantikus szolárpark több energiát termel majd, mint a legnagyobb atomerőmű.A Wired magazin blogjának értesülései szerint a napelem-telepek közül az első 2013-ban áll üzembe. Amikor a teljes kapacitást eléri a rendszer, akár 845 000 háztartás energiaigényeit is képes lesz kielégíteni (ez több mint San Francisco teljes lakossága).

„A napenergia – főként Dél-Kaliforniában – még javarészt kihasználatlan energiaforrás” – nyilatkozta a Wirednek Stuart Hemphill, a Souther California Edison (SCE) áramszolgáltató megújuló energiáért felelős alelnöke. „A mostani bejelentés remekül illeszkedik a portfóliónkba.”

A SCE a BrightSource nevű céggel kötött megállapodást a naperőmű építését illetően. Utóbbi jogelődje a Luz International építette a jelenlegi egyetlen működő napkollektor-telepet a nyolcvanas években, a Mojave-sivatagban. A földgáz-, és az energiaárak azonban 1985-ben visszaestek, ezért a további fejlesztések gazdaságossága megkérdőjeleződött.

A Luz International mérnökei ezután Izraelbe települtek át, ahol tovább dolgoztak a technológián. A most kötött megállapodással a cég saját rekordját dönti meg, ami a nagyszabású napenergia-beruházásokat illeti. Az új naperőmű-együttes ugyanis mintegy 3,7 milliárd kilowattóra energiát szolgáltat majd éves szinten. A BrightSource egyik korábbi projektje – amelyet az Észak-Kaliforniai áramszolgáltatóval a PG&E-vel kötöttek, még 900 megawattról szólt. „Jelenlegi és korábbi együttműködéseink bizonyítják, hogy a napenergiának komoly szerepe van energiaellátásunk jövőjét illetően” – mondta John Woolard, a BrightSource vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón. A hét létesítmény közül az elsőt a kaliforniai Ivanpah településen építik fel. Csúcstejesítménye 100 megawatt lesz, s éves szinten 286 000 megawattórát fog leadni a fejlesztésben résztvevő cégek reményei szerint. A teljes méretű naperőmű több mint 42 négyzetkilométer alapterületen húzódik majd. Hemphill szerint a létesítmények értékes biztosítékot kínálnak majd a földgáz ingadozó áraival szemben. A SCE előrejelzései szerint az így termelt energia nem lesz drágább a kaliforniai piaci átlagnál.

 

(hvg.hu)

Idézet

A Föld eleget nyújt ahhoz, hogy kielégítse minden ember igényét, de nem minden ember kapzsiságát.

 Mohandas Gandhi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok