Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egyetlen energiaforrásunk sem versenyezhet azzal a hatalmas energiával, amelyet a Nap sugároz folyamatosan a Földre. A napenergia hasznosításának, így a napelemeknek is rendkívül ígéretes jövőjük van.


Azt az energiát, amely az összes Földön található kitermelhető kőolajkészletekben rejlik a Nap 1,5 (azaz másfél) nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség évi energiafogyasztása megfelel 1 (egy) óra alatt kibocsátott napsugárzásnak.

Napjainkban a világ elektromosenergia-termelésében mindössze 0,015%-os részarányt képvisel a napfényből nyert energia, míg a hőtermelésben 0,3%-ra tehető a részesedése. A természetes fotoszintézis révén keletkezett biomassza az emberiség energiaigényének 11%-át elégíti ki, de az elégetett fák kétharmada helyett nem ültetnek újat, és a tüzelés is zömmel kis kályhákban történik, rossz hatásfokkal. Energiatermelésünk 80-85%-ban a fosszilis források hasznosítására épül, s eközben a források fogyóban vannak, eloszlásuk pedig egyenetlen. Felhasználásuk üvegházhatású gázok kibocsátásával jár. A napsugárzás fotonjaira építő energiatermelés viszont nem befolyásolja az éghajlatot, mindenütt rendelkezésre áll, kimeríthetetlen, ezért vonzó energiaforrás.

Hatalmas naperőművek épülnek napelemek mezőivel. Ezek olyan erőfeszítések, melyek által az emberiség végleg megszabadulhat a globális felmelegedést előidéző szénerőművektől és más hagyományos energiaforrásoktól.

PS10 naperőmű (Spanyolország)
Tres naperőmű (Spanyolország)
Monte Alto naperőmű (Spanyolország)
Andasol 1 naperőmű (Spanyolország)
King's Canyon naperőmű (Ausztrália)
White Cliffs naperőmű (Ausztrália)
Waldpolenz naperőmű (Németország)
Nellis naperőmű (Amerika)
Nevada naperőmű (Amerika)
Mojave-sivatag naperőműje  (Amerika)
Hassi R'mel (Algéria)
Sepra (Portugália)
SEGS naperőmű (Amerika)

Németországban Lipcse közelében várhatóan 2009-re készül el a 40 megawattosra tervezett naperőmű, mely 20 ezer háztartást lát majd el energiával, és 50 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást szüntet meg. Ez lesz a világ legnagyobb naperőműve

 

Idézet

Ha nem csökkentjük az üvegházgáz kibocsátásunkat óriási mértékben, nagyon rövid időn belül, akkor tartósan károsítjuk, komolyan károsítjuk a környezetünket.

Andrew Bartlett szenátor, Queensland, Ausztrália

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok