Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A napkollektor nem más, mint a nap energiáját hõenergiává átalakító berendezés, amit legtöbbször víz melegítésére használnak, de elõfordul hõcserélõ közegként légnemû anyag is.

Ezt a felmelegített anyagot használják fûtésre, felhasználási területei között megtalálható még például a fûtésen kívül a melegvíz szolgáltatás mosogatáshoz, fürdéshez és akár medencék vízutánpótlásához, de olyan megoldással is találkozhatunk, ahol a fényt összegyûjtve üvegszálakon keresztül vezetik el épületek világításához.

ImageLegnagyobb elõnye, hogy az energiaátalakítást nagy hatásfokkal képes véghezvinni (fûtésre például alkalmasabb a napelemeknél), ugyanakkor hátránya a kezdeti nagy pénzbefektetés, ami a jelenlegi árak mellett sok idõ alatt térül meg, valamint hogy míg a napelemek még felhõs idõben is képesek egy kevés elektromos energiát szolgáltatni, a napkollektorok szegényes fényviszonyok között mûködésképtelenné válnak. Elõnye még, hogy magas hõfokú vizet képes szolgáltatni, amit akár gõzgenerátor táplálásához is felhasználhatunk, és nagyobb felületet képes lefedni olcsóbb áron, mint a napelemek.

Gyakran keverik össze a napkollektort és a napelemet, de a kettõ már csak mûködési elvébõl és felhasználásából eredõen sem ugyanaz! Míg a napkollektor melegvizet szolgáltat, a napelemet általában elektromos áram termelésére használják.
 
A napkollektor alkalmazásának fõ oka az energia- és pénztakarékosság, ugyanis napjainkban egyre növekvõbb probléma a különbözõ épületek fûtésének megoldása. Erre kíván egy alternatív megoldást adni a napkollektor. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges külsõ energiaforrást(pl. földgáz, fûtõolaj, szén) igénybevenni, következésképp egy napkollektor üzemeltetése nagyságrendekkel kisebb költségekkel jár, mint az egyéb, nem alternatív energiaforrásokra épülõ fûtõrendszereké. A napkollektorok egyszeri befektetést igényelnek, és egy nagyon minimális karbantartási költséget. Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy a napkollektorok nem bocsájtanak ki mérgezõ gázokat, nem szennyezik a Föld légterét.
 
A napkollektorok nagyon sok kiaknázatlan lehetõséget rejtenek magukban, egyre újabb és újabb technológiák születnek ezeknek a rendszereknek a hatásfokának és olcsóbb elõállításának fokozására. A legjobb példák erre talán az összetett napkollektor rendszerek, amiket több helyen a világban már használnak villamos energia ellátásra, vagy távfûtéses hálózatok táplálására. Ezek az összetett rendszerek jelenthetik a napkollektorok jövõjét, mivel ezekkel lehet a legnagyobb hatásfokkal elõállítani megfelelelõen nagy mennyiségû energiát.
 

Idézet

Csak a szeretet tudja felszívni az összes negatív energiát. Csak a szeretet tudja átalakítani. És csak az emberek szeretõ szíve, könyörületes szíve tudja felszívni azt a negatív hatást, amit létrehoztunk.

Ching Hai Legfelsõbb Mester a vegetáriánusság és klímaváltozás kapcsolatáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok