Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A vákuumcsöves napkollektor az egyik legújabb és legnagyobb hatékonysággal rendelkező napkollektor fajta. Fő előnye, hogy gyengébb fényviszonyoknál és hidegebb időben is hatékonyan működik, akár 50-95°C-ra felmelegített vizet szolgáltatva.

 

A napkollektor fő újítása a vákuumcső, amiben egy rézcső található, ez gyűjti össze a nap hőenergiáját, a vákuum pedig elszigeteli az összegyűjtött hőt a környezetétől, ez biztosítja a nagy hatásfokot, ugyanis a hő nem „szökik el”. Előfordulhat tehát, hogy ezekben a csövekben 200-300°C körül is lehet a hőmérséklet, míg a sima síkkollektoroknál ez a szám 150°C. A vákuumcsövekben a vákuumot a bennük található bárium biztosítja, hasonlóan az elektroncsövekhez, ugyanis ez a bárium a csőben még esetlegesen fellelhető gázmolekulákat megköti, fenntartva ezzel a vákuumot.

Ezen kollektorok hátránya az adott felületen elhelyezehető felvevőcsövek kevesebb száma, ugyanakkor szerencsére a vákuumcsövek nagy hatékonysága ellensúlyozza ezt. Előnyük, hogy sokkal tovább képesek maximális teljesítmény leadására a síkkollektoroknál, ugyanis a csövek mintegy 45°-os szögtartományban képesek felvenni a nap sugarainak energiáját, így nem kell a kollektorokat a nap után forgatni, ha nagyobb teljesítmény akarunk elérni. Sokan azért nem választják a vákuumcsöves napkollektorokat, mivel azok nagyon drágák. Ez nem így van, ugyanis ezen típusú napkollektorok ára egyre lejjebb és lejjebb megy, köszönhetően a Kínában beindult automatizált gyártásnak. Ezek a napkollektorok nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, sokkal jobban megéri ilyen típusúakba beruházni.
 
 
(www.napkollektor.net) 

Idézet

Ha megnézed a klímaváltozás hatását a vízre, emberi egészségre, mezőgazdaságra, ökoszisztémákra, tényleg olyan sávba jutunk, ahol ezek a hatások nagyon súlyosakká válnak , még 1-1,5oC-os hőmérséklet emelkedéssel is.

Dr. Rajendra Pachauri, a Béke Nobel-díjas IPCC vezetője

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok