Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom, a talpunk alatt megbúvó potenciális energiamennyiség az USA és Kína társaságába repít minket a statisztikákban. Ezeknek a tényeknek az ellenére Magyarország nem él ezzel a villamos energia termelési módozattal, és ez feltehetően a tájékozatlanságra és a fosszilis-energia lobbi erőteljes működésére vezethető vissza.

Magyarországon a geotermikus energiák kiaknázása gyakorlatilag csak a termál fürdők körében terjedt el, és néhány szórványos próbálkozástól eltekintve a hazai villamos energia szektor gyakorlatilag kizárólag fosszilis- és atomenergián alapul.
 
Ha a rendelkezésünkre álló energia mennyiségének 1/10-ét használnánk csak ki (~3000 MW)
Ez a teljesítmény évi 26,28 TWh fogyasztás kielégítésére elegendő, Magyarország összes villamos energia fogyasztása 1998-ban 35,3 TWh * volt. Ez az energiamennyiség (26 TWh) évente azonos 66 millió hordó olaj felhasználásával. Jelenleg a geotermikus energia fogyasztás a teljes energiafelhasználás 0.28%-át teszi ki hazánkban. A geotermikus energiából jelenleg Magyarországon nincs villamos energiatermelés. 
 
USA-beli érvek a geotermikus energiatermelés mellett:
  • A geotermikus energia tiszta, nem kell fosszilis hordozókat tüzelni. A geotermikus villamos termelés révén az USA évente 22 millió tonna szén-dioxiddal csökkentette a kibocsátását.
  • A geotermikus erőmű rendelkezésre állása több, magasabb, mint 95%, szemben a 60-70%-os szén- és atomerőmű értékekkel.
  • A geotermikus erőmű által termelt villanyáram gazdaságos a $0.05 - $0.08 / kilowatt-óra árával, és ez az ár a technikai fejlesztésekkel tovább csökkenthető.
  • A geotermikus erőmű esetén mindössze 400 m2 területre van szükség 1 gigawattóra energia megtermeléséhez 30 év alatt. Ez az érték összevethető az atom- és szénerőművek területfoglalásával, hozzáértve az összes bányát és nyílt színi kitermelést is.
  • Utolsóként, de nem utolsó sorban a geotermikus erőművek segítik függetlenedni az USA gazdaságát az olaj importjától, csökkentik a kereskedelmi deficitet, és új munkahelyeket teremtenek.
 
 
(www.kekenergia.hu) 

Idézet

Ha a bolygóval szembeni igényeink ugyanilyen tempóban növekednek tovább, a 2030-as évek közepére két bolygó ekvivalensére lenne szükségünk az életmódunk fenntartásához.

James Leape, a WWF nemzetközi fõigazgatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok