Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Vízerőművekre telepítenek naperő­műveket a japánok. A németek vasárnap fizettek azért, hogy áramot használjanak, annyira sok áramot termeltek az ország megújuló erőforrásai.


4700 háztartást lát majd el árammal (Kyocera)

Japán, különösen a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa óta, elkötelezett a zöldenergia mellett. Mivel az országban szűkösek a nagy, szabadon felhasználható, beborítható területek, így kreatívabb megoldásokat kellett találni. Erre jó példák a Kyocera projektjei: a vállalat víztározókra telepít úszó napkollektorokat.

A világ legnagyobb úszó naperőművét a Jamakura víztározóban építik föl: összesen 51 ezer fotovoltaikus panelt telepítenek, amelyek 180 ezer négyzetmétert fednek majd le. 2018-as elkészültekor a 13,7 megawattos erőmű mintegy 4700 háztartást lát majd el árammal. Hasonló épül az Umenokifurukori víztározóban is, bár ez kicsit kisebb teljesítményű lesz, „mindössze” 7,5 megawattos.

A cég más, hasonlóan kreatív megoldásokat is kitalált. Ilyen például, hogy fotovoltaikus panelekkel borítanak be egy használaton kívüli golfpályát Kiotóban. A projekt a jövőre kezdhet el működni, és a 23 magawattos erőmű 8100 háztartást lát majd el árammal.

Fizettek az áramhasználatért

Történelmi pillanat jött el vasárnap Németországban: a napos tavaszi idő és az erős szél hatására délután az ország megújuló energiaforrásai az áramfogyasztás 87 százalékát fedezték.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy pár órára negatív értéket értek el az energiaárak, vagyis a fogyasztóknak fizettek azért, hogy áramot használjanak.

Ez persze kivételes pillanat volt. Tavaly átlagosan az ország fogyasztásának 33%-át tették ki a zöld energiaforrások.

(Metropol, 2016. 05. 12.)

Idézet

Ha a bolygóval szembeni igényeink ugyanilyen tempóban növekednek tovább, a 2030-as évek közepére két bolygó ekvivalensére lenne szükségünk az életmódunk fenntartásához.

James Leape, a WWF nemzetközi fõigazgatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok