Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Gidon Eschel és Pamela Martin, a Chicagói Egyetem geofizikusai arra a megállapításra jutottak, hogy az étkezési szokások megváltoztatása, az áttérés a hagyományos étrendről a vegetáriánus étrendre többet ér a globális felmelegedéssel szembeni harcban, mintha benzinzabáló városi terepjárónkat (SUV) üzemanyag-takarékos hibrid autóra cserélnénk. Persze mindkettőt megtehetjük - sőt, ennél még sokkal többet is!

A szerzőpáros szerint környezeti szempontból a húsevés olyan, mintha egy hatalmas városi terepjáróval közlekednénk; vegetáriánus módon étkezni olyan, mintha egy közepes nagyságú autót vezetnénk; vegán módon pedig (vagyis tej és tojás nélkül) étkezni olyan, mintha kerékpároznánk vagy gyalogolnánk. A váltás a terepjárókról és a hozzájuk hasonló étrendekről a sokkal energia-hatékonyabb alternatívákra kulcsfontosságú a felmelegedés elleni küzdelemben. 

A vegetáriánusok nem csak egyféleképpen segítik hűvösen tartani bolygónkat. Paul McCartney szerint: „Ha valaki meg akarja menteni a bolygót, csak annyit kell tennie, hogy abbahagyja a húsevést. Ez a legeslegfontosabb dolog, amit te magad is megtehetsz." Ugyanerre jutott korábban már az E Magazine is egyik vezércikkében: „Szóval környezetvédő vagy. Akkor miért eszel még mindig húst?"

A World Watch 2004 júliusi-augusztusi számának szerkesztői azt a következtetést vonták le, hogy „az emberek állati hús iránti étvágya olyan hajtóerő, ami gyakorlatilag az emberiség jövőjét fenyegető környezeti ártalmak minden főbb fajtája mögött megtalálható: így az erdőirtás, a talajerózió, az édesvízkészlet és a a biodiverzitás csökkenése, a levegő- és vízszennyezés, az éghajlatváltozás, a társadalmi igazságtalanság, a közösségek destabilizálódása és a betegségek terjedése mögött is". Lee Hall, a Friends of Animals jogi vezetője tömörebben fogalmaz: „Tulajdonképpen minden nagy környezeti probléma mögött a tej és a hús áll".

A globális felmelegedés ellen az állam és vállalatok szintjén, de a személyes szinten is tenni kell. A klímaváltozás ellen késsel-villával is harcolhatunk. Mahatma Gandhi maradandó és erőteljes szavaival - „Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél".

Idézet

Ez nem gazdasági növekedés kérdése; ez az ember életben maradásának kérdése .

Mr. Tong, Kiribati elnöke a klímaváltozásról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok