Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Telítõdött az óriási szénelnyelõ. A klímaváltozás legyengítette a Föld egyik legnagyobb „szénelnyelõjét”, felvetve a lehetõséget, hogy a fokozódó melegedés csökkentheti néhány rendszer szén-dioxid megkötõ képességét, jelenti egy Science újságban megjelent tanulmány.

 


A Kelet-Angliai Egyetem, a Brit Antarktisz Kutatás, és a Max-Planck Biogeokémiai Intézet tudósainak 4 éves megfigyelése azt találta, hogy a Déli-óceán fölötti megerõsödött szelek „a tárolt CO2 légkörbe bocsátásához vezettek, és ez gátolja az üvegházgáz további elnyelését.” A kutatók azt mondják, hogy a szelek erõsödését az üvegházgázok emelkedõ koncentrációja, és az ózon megfogyatkozása váltotta ki.

„Ez az elsõ alkalom, amikor azt mondhatjuk, hogy maga a klímaváltozás felelõs a Déli-óceán elnyelésének telítõdéséért”, mondta Dr. Corinne Le Quéré, a Kelet-Angliai Egyetem és a Brit Antarktisz Kutatás tudósa, a cikk elsõ szerzõje. „Ez súlyos.”

A kutatók megjegyzik, hogy a déli-óceáni elnyelõ lényegében 1981 óta nem növelte szén-dioxid elnyelését, miközben a globális CO2 kibocsátások 40%-kal emelkedtek.

Véleményük szerint munkájuk azt sugallja, hogy a légköri CO2 szint stabilizálását még nehezebb lesz elérni, mint korábban gondolták. A tudósokat aggasztja, hogy más rendszerekben is létezik ilyen pozitív visszacsatolási kör a szén-dioxid kibocsátás és a széntárolás között. Például az Ecology Letters-ben az elõzõ hónapban megjelent tanulmány szerint az esõerdõ fái kevesebb szenet tárolnak, ahogy a légköri szén-dioxid szint emelkedik. Hasonló módon, az Amazonas vidékén az emelkedõ hõmérsékletek szárazabb körülményekhez vezethetnek, ami az erdei biomassza csökkenését eredményezi, több szenet küldve a légkörbe.

Az új Science arra is figyelmeztet, hogy a Déli-óceánban az óceán savasodása „valószínû az elõrejelzett 2050-es dátumnál hamarabb ér el veszélyes szintet”.

„Az ipari forradalom kezdete óta a világ óceánjai az ember által a légkörbe kibocsátott 500 gigatonna szén kb. egynegyedét elnyelték”, mondta Chris Rapley professzor, a Brit Antarktisz Kutatás igazgatója. „Az a lehetõség, hogy egy melegebb világban a Déli-óceán – a legerõsebb óceáni elnyelõ – gyengül, okot ad az aggodalomra.”

2007. május 17.

http://vs.hu/gazdasag/osszes/nagyon-nehez-elete-lesz-ha-ruhelli-a-menekultek-segitoit-1001#!s1

Idézet

Lesz bevételük. Van biotermesztés, amit lehet csinálni. Jelenleg élelmiszerhiány van, ezért nem értem, miért ne termeljenek az emberek élelmiszert.

Ching Hai Legfelsõbb Mester az állattenyésztéssel felhagyó gazdákról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok