Klímaváltozás, Globális felmelegedés

„Az átfogó kép azt mutatja, hogy a globális felmelegedés szteroidkezelést ad a hurrikánoknak", jelentette ki Dr. Amanda Staudt, a National Wildlife Federation, az USA egyik legnagyobb környezetvédő csoportjának klímakutatója.

 

 

A szélsebesség 13%-kal növekedhet, a csapadék pedig 31%-kal, figyelmeztetett Staudt jelentésének múlt heti bemutatóján... A Fay trópusi vihar augusztus 18 óta van Floridában és a déli államokban. Miközben a megviselt floridai és öbölparti lakosok egy újabb sorozat áradást, pusztulást, és áramkimaradást viselnek el, a legújabb kutatások a hurrikánok és a globális felmelegedés kapcsolatáról azt sejtetik, hogy ebből lesz még több, mondta Dr. Staudt.

„Bár egyetlen időjárási eseményt sem lehet a globális felmelegedésnek tulajdonítani, nagyon fontos annak megértése, hogy a melegedő éghajlat pontosan azokat a feltételeket biztosítja, amik a legerősebb viharokat hajtják", mondta, magasabb szélsebességet, több csapadékot, és nagyobb vihar keltette hullámokat jósolva a következő évtizedekre.

Mint jelentésében kiemeli, az Atlanti-óceán északi felén a trópusi viharok pusztító képessége nagyjából 50%-kal nőtt a 70-es évek óta. A nagy hullámok magassága az USA keleti partja mentén 20%-kal nőtt a hurrikán időszakban a 70-es évek vége óta, fokozva a kockázatot a partmenti települések és a vadvilág élőhelyei számára. Staudt szerint a növekedés tükrözi a viharok hosszabb élettartamát, és nagyobb intenzitását...

 

(Washington, DC, 2008. augusztus 26.)

Az eredeti, teljes cikk angolul itt olvasható: www.ens-newswire.com

Idézet

Valódi változásokat kell elérnünk. Nem lehet az a helyzet, hogy 2050-re a kibocsátás 80%-os csökkenését tűzik ki.

Dr. James Hansen, a NASA klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok