Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A melegedő éghajlat az erdők drasztikus hanyatlásához vezet. A világ különböző területein hatalmas erdős területek pusztulnak.

A tudósok megfigyelték, hogy gyakran hirtelen bekövetkező pusztulásukban közös tényező a hőség és szárazság fokozódása. Például Észak-Amerika nyugati részén az erdőpusztulás különösen katasztrofális: Kanada és az USA Sziklás-hegységében 180 ezer km2 (kb. 2 Magyarország – ford. megjegyzése) pusztult el bogárfertőzés miatt, ahogy a melegedő hőmérsékletek miatt a rovarok egyre inkább északra vonulnak. Ausztráliában egy friss vizsgálat azt találta, hogy egy 50 ezer km2-es szavanna területen a fák közel harmada elpusztult, míg egy oroszországi vizsgálat egy 25 ezer km2-es, fával borított területen figyelt meg jelentős veszteségeket – a meleg, száraz viszonyok az erdős területeken, például Szibériában az utóbbi 10 évből 8-ban okoztak rendkívüli erdőtüzeket. Afrikában a klímaváltozást az olyan helyi fafajok pusztulásában tartják ludasnak, mint a tegezt fa, az akácia, és az Euphorbia nevű óriási, 10 méter magas kaktuszféle.

Amíg élnek, Földünk e csodás tüdői folyamatosan felszívják a szén-dioxidot. Azonban dr. Craig Allen, az USA Földtani Intézetének ökológusa - aki világszerte tanulmányozta az erdőket - arra figyelmeztet, hogy amint a fák elpusztulnak, valójában üvegházgázok forrásaivá válnak.

Köszönjük dr. Allennek, és minden nemzetközi kutatónak ezt a figyelmeztetést, hogy jólétünk valóban kötődik a világ erdőinek egészségéhez. Bár mindannyian most felfigyelnénk csendes, gyötrődő szólításukra, azzal, hogy gyorsan magunkévá tesszük az életet jobban fenntartó módszereket.

Supreme Master Television 2010. április 4.

Idézet

Semmivel sem lehetünk kevesebbek, mint bátrak és forradalmiak abban, ahogy a klímaváltozással megbirkózunk.

Károly herceg, Anglia

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok