Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Nem csak a Los Angeles-iek szenvednek a példa nélküli hőségtől az idén. Hőség van. Olyan hőség, hogy 2010 jó úton jár, hogy világszerte a legmelegebb év legyen, mióta elkezdték az adatokat jegyezni több mint egy évszázada.

 

A perzselő idő súlyos szárazságot okozott Thaiföldön és Izraelben, és százakat ölt meg Indiában. Oroszország még mindig az utóbbi 130 év legsúlyosabb hőhullámától szenved, amely halálos erdőtüzeket gyújtott, és többezer ember halálát okozta országszerte. Több tudós a globális felmelegedés eddigi legjobb bizonyítékának nevezte a higanyrepesztő magas hőmérsékleteket. Igazuk van? Lássunk néhány rekord döntő hőmérsékletet a bolygó különböző részeiről:

 

1. Rekord hőség Los Angelesben. Most először, Los Angeles belvárosában 45oC-ot mértek hétfőn, megdöntve az előző 44oC-os rekordot, amit 1990-ben mértek.

 

2. Houston legforróbb hónapja. Bár Houston lakói megszokták a forró napokat, ilyet még soha nem láttak, 31oC átlaghőmérséklet augusztusban, ami új legforróbb hónap rekord a város történelmében.

 

3. Minden idők legmagasabb hőmérséklete Ázsiában. Pakisztán ősi városában Mohenjo-daro-ban a hőmérséklet elérte a perzselő 54oC fokot, az Ázsiában valaha mért legmagasabb hőmérsékletet, és a világ történelmének negyedik legmagasabb hőmérsékletét.

 

4. Példa nélküli hőhullám Oroszországban: Az égő tőzeglápok füstjétől eltömődött fülledt levegővel  a hőség Moszkvában augusztus 6-án áttörte a 40oC-os pszichológiai határt.

 

5. Rekord hőség Szudánban. Bár az égető időjárás megszokott Szudánban, a június 25-én Dongolában mért 49 fok, az országban valaha mért legmagasabb volt. Az előző rekordot 1987-ben mérték.

 

6. Új rekord hőmérsékletek a Közel-Keleten. Az amerikai csapatok Irakban a nyár legforróbb napjait élték át. A higanyszál perzselő 52oC-ig emelkedett júliusban, ami az országban valaha mért legmagasabb hőmérséklet.

 

7. A világ történelmének legforróbb hónapja – négyszer egymás után. 2010 júniusa a Föld bolygón valaha feljegyzett legforróbb hónap volt. Az előző rekordot májusban jegyezték. Az azt megelőzőt áprilisban. Az azelőttit márciusban. Látod a tendenciát?

 

(2010. szeptember 28. theweek.com)

Idézet

Ha mind, emberi lények vegetáriánussá válunk, akkor egyáltalán nincs szükségünk a földönkívüliekre. Felül fogjuk múlni őket.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a bolygó megmentéséről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok