Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az állam harmadik legnagyobb városában Chris Christie, New Jersey republikánus párti kormányzója elismeréssel nyugtázta a demokrata párti elnöknek az Irén okozta károk felszámolására tett erőfeszítéseket. A 150 ezres ipari városból a Passaic folyó áradása miatt százakat kellett kimenekíteni. A jövőre választási küzdelem elé néző Obama-kormány, okulva a Bush-kormányzatnak a 2005-ös Katrina hurrikán idején elkövetett hibáiból, mintegy 2 millió lakost menekíttetett ki a veszélyeztetett területekről. A vihar ugyan megkímélte az olyan nagyobb városokat, mint New York, Boston és Washington, mégis 13 államban  46 ember halálát okozta, és az általa okozott károk meghaladhatják a 10 milliárd dollárt.

 

Az Egyesült Államokban az idei időjárási csapások még az Irén előtt 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak és több mint 700 emberéletet követeltek. A kár tíz esetben haladta meg az 1 milliárd dollárt: a múlt héten elvonult hurrikán mellett 2011-ben öt ilyen tornádót, egy-egy középnyugati és mississippi áradást, egy délnyugati aszályt és egy-egy középnyugati és északkeleti hóvihart regisztráltak. A felsorolás azonban aligha ér véget ezzel, mert az amerikai hurrikánszezon júniustól novemberig tart, s a meteorológusok a legveszélyesebb hónapnak a szeptembert tartják. A Mexikói-öböl partvidékét jelenleg a Lee névre elkeresztelt trópusi vihar áztatja, az Atlanti-óceán felett pedig a Katia hurrikán araszol nyugat felé.

 

A Munich Re biztosítótársaság az idei év első felében 98 természeti katasztrófát jegyzett fel az országban, ami mintegy a duplája a 90-es évekbeli átlagnak. Amerikában 2011-ben több tízezer rekordot állított be vagy döntött meg az időjárás, s csaknem ezer történelmi csúcs született. Ez utóbbiak nagy része a hőséggel kapcsolatos.

 

Oklahomában például olyan meleg volt júliusban, mint még soha egyetlen államban sem. Washingtonban, a Nemzeti Arborétumban példátlan hőséget, 41,1 fokot mértek. Houstonban augusztusban 24 napon át tartotta magát a 37,7 fok alá sohasem enyhülő kánikula. Szakértők szerint az abnormális felmelegedés a klímaváltozás jele.

 

A missouri Joplint és az alabamai Tuscaloosát lepusztító tornádók az idén 21 államon söpörtek végig, köztük Minnesotában, Wisconsinban és Massachusettsben is, ahol pedig ritka a forgószél.

 

(mti/para)

Idézet

Ha nem csökkentjük az üvegházgáz kibocsátásunkat óriási mértékben, nagyon rövid időn belül, akkor tartósan károsítjuk, komolyan károsítjuk a környezetünket.

Andrew Bartlett szenátor, Queensland, Ausztrália

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok