Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az állam harmadik legnagyobb városában Chris Christie, New Jersey republikánus párti kormányzója elismeréssel nyugtázta a demokrata párti elnöknek az Irén okozta károk felszámolására tett erőfeszítéseket. A 150 ezres ipari városból a Passaic folyó áradása miatt százakat kellett kimenekíteni. A jövőre választási küzdelem elé néző Obama-kormány, okulva a Bush-kormányzatnak a 2005-ös Katrina hurrikán idején elkövetett hibáiból, mintegy 2 millió lakost menekíttetett ki a veszélyeztetett területekről. A vihar ugyan megkímélte az olyan nagyobb városokat, mint New York, Boston és Washington, mégis 13 államban  46 ember halálát okozta, és az általa okozott károk meghaladhatják a 10 milliárd dollárt.

 

Az Egyesült Államokban az idei időjárási csapások még az Irén előtt 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak és több mint 700 emberéletet követeltek. A kár tíz esetben haladta meg az 1 milliárd dollárt: a múlt héten elvonult hurrikán mellett 2011-ben öt ilyen tornádót, egy-egy középnyugati és mississippi áradást, egy délnyugati aszályt és egy-egy középnyugati és északkeleti hóvihart regisztráltak. A felsorolás azonban aligha ér véget ezzel, mert az amerikai hurrikánszezon júniustól novemberig tart, s a meteorológusok a legveszélyesebb hónapnak a szeptembert tartják. A Mexikói-öböl partvidékét jelenleg a Lee névre elkeresztelt trópusi vihar áztatja, az Atlanti-óceán felett pedig a Katia hurrikán araszol nyugat felé.

 

A Munich Re biztosítótársaság az idei év első felében 98 természeti katasztrófát jegyzett fel az országban, ami mintegy a duplája a 90-es évekbeli átlagnak. Amerikában 2011-ben több tízezer rekordot állított be vagy döntött meg az időjárás, s csaknem ezer történelmi csúcs született. Ez utóbbiak nagy része a hőséggel kapcsolatos.

 

Oklahomában például olyan meleg volt júliusban, mint még soha egyetlen államban sem. Washingtonban, a Nemzeti Arborétumban példátlan hőséget, 41,1 fokot mértek. Houstonban augusztusban 24 napon át tartotta magát a 37,7 fok alá sohasem enyhülő kánikula. Szakértők szerint az abnormális felmelegedés a klímaváltozás jele.

 

A missouri Joplint és az alabamai Tuscaloosát lepusztító tornádók az idén 21 államon söpörtek végig, köztük Minnesotában, Wisconsinban és Massachusettsben is, ahol pedig ritka a forgószél.

 

(mti/para)

Idézet

Amikor gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted.

Dr. David Archer, A Geofizikai Tudományok Professzora, Chicagoi Egyetem, USA

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok