Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az évszázad végére olyan párás hőhullámok érhetik el a Perzsa- öböl térségének bizonyos részeit, hogy akár néhány órás szabadban tartózkodás is veszélyes lehet az emberi testre. Az erről szóló tanulmányt hétfőn tették közzé a Nature Climate Change szaklapban.

Az ok nem meglepően a globális felmelegedés, a Közel-Kelet bizonyos részein olyan hőmérsékletemelkedés lehet, amelyet egyszerűen nem tud már elviselni az ember. A meleg öbölmenti vizek melletti légkö párásodása azért lehet veszélyes, mert a test már nem képes izzadással kiegyenlíteni a hőháztartását.

 

A légkondicionálók megmenthetik a tehetősebbeket, akik ki sem dugják az orrukat a szabadba, de a szegényebb rétegek, szabadban dolgozók, mezőgazdasági munkások veszélybe kerülhetnek. Korábbi tanulmányok kétszáz éven belülre jósoltak hasonló körülményeket, de a mostani tanulmány szerint ez hamarabb bekövetkezhet.

Az emberek képesek elviselni csak a meleget vagy csak a párát, de a kettőt együtt már nehezen. A kutatók úgynevezett nedves gömb hőmérő módszerrel mérik a légkör tulajdonságait. És a nedves gömböt is szó szerint kell érteni, egy gömböt tekernek körbe vizes kendővel. Ha ez a vizes kendő eléri a 36 fokot, akkor kezd veszélyes lenni az emberre, ez az a pont, amikor már izzadással nem lehet hőt leadni.

Az erősebb hőhullámok már manapság is okoznak halált, nyaranta sok idősebb, vagy éppen nagyon fiatal, gyengébb ember hal meg a kánikulában. Ha több lesz ezekből az extrém időjárási körülményből, már nem csak ezek az emberek lesznek veszélyben. A tanulmány szerint még a legegészségesebb szervezetet is kikezdi, ha hat órán keresztül kint tartózkodik.

A globális felmelegedés az egész világon a hőmérséklet emelkedésével jár, de valószínűleg a Közel-Keleten érzik ezt meg először a meleg és a pára brutális kombinációját. Az párás hőhullám nem lesz állandó, de gyakran lecsaphat. Az évszázad végére akár minden 10-20. napban előfordulhat egy-egy ilyen nap.

 

(Dzindzisz Magdalena, index.hu, 2015.10.27.)

Idézet

Ha az üzleti világ és a kormányok együttesen nem cselekszenek mielőbb, akkor az általuk teremtett rendkívüli gazdasági gépezet a Föld rendszereiben akkora természeti és társadalmi rombolást indít el, amely mellett a terroristák okozta rombolás csupán gyermeteg játéknak látszik majd.

Gustave Speth
nagy tekintélyű
gazdasági fejlődéskutató

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok