Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egy sokak által ismeretlen "időzített bomba", ha felrobban, a következményeiről csak annyit tudunk megjósolni, hogy minden egyéb veszély eltörpül emellett. A Föld története során már többször előfordult.

 

A metán esetében igen nagy probléma, hogy nemcsak emberi tevékenység hatására juthat a légkörbe. Hatalmas mennyiségű metán tárolódik a szibériai tundra fagyott mocsaraiban, és az óceánok alján. Jelentősebb mennyiségnek a légkörbe jutása, különösen az óceánok aljáról, már a globális felmelegedés olyan fázisát jelentené, ahol az embernek esélye sincs a folyamat megállítására. Egy ilyen folyamat valószínűsége, lefolyása, végpontja, és pontos hatásai nehezen megjósolhatók, tudomásunk szerint eddig erre nem is történt kísérlet. 

 

Talán a legpontosabb képet a Föld múltjának tanulmányozásával kaphatjuk. Kezdetben a Földnek metán tartalmú légköre volt, a mai szintnél 1000x-3000x magasabb metán koncentrációval, tehát a metán egyáltalán nem „idegen” a légkörben. Az oxigéntartalmú légkör kialakulásával párhuzamosan csökkent le a szintje, de többször jutott ismét jelentős mennyiségű metán a légkörbe. Az egyik 251 millió évvel ezelőtt történt, a Perm korszak végén, amikor az összes fajok 90%-a, a tengeri fajok 94%-a kipusztult, és maga az élet jutott az eltűnés határára. Egyes ökoszisztémák regenerációja 100 millió évbe telt. Egy másik az úgynevezett paleocén-eocén hőmérsékleti maximum (Paleocen/Eocen Thermal Maximum, PETM) idején volt, kb. 55 millió évvel ezelőtt, akkor a kb. 8 fokos hőmérséklet emelkedés szintén a fajok tömeges kipusztulásával járt.

 
 

Hogy mekkora a valószínűsége ma egy hasonló eseménynek? John Atcheson amerikai geológus szerint „Senki sem tudja. De ezen a ponton ez valahol a lehetséges és valószínű között van, és egyre valószínűbbé válik minden egyes olyan évvel, amikor elmulasztjuk a cselekvést.”

Idézet

Az emberek, akik mindezt tették velük, ők borzalmasan fognak fizetni. És ez az, ami miatt aggódom.

Ching Hai Legfelsőbb Mester az állatokkal szembeni kegyetlenségről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok