Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az utolsó ismert globális felmelegedés részleteit megőrző geológiai minták elemzése „riasztó” eredményekkel járt, ami azt sugallja, hogy az éghajlatváltozás korlátozásának jelenlegi céljai nem biztonságosak.

 

Az Exeter Egyetem éghajlatváltozási szakértőinek tanulmánya fontos következményekkel jár a nemzetközi tárgyalások résztvevőinek, akik kötelező célokban akarnak megállapodni a jövő üvegházgáz kibocsátási célokat illetően. Chris Turney professzor és Dr Richard Jones, mindketten az egyetem Földrajzi Tanszékéről, egy átfogó vizsgálatról számoltak be a nagyjából 125 ezer évvel ezelőtti, utolsó interglaciális időszakról a Journal of Quaternary Science legutóbbi számában. Az eredmények azt mutatják, hogy az Európai Uniós célt, az iparosodás előtti korhoz viszonyítva a globális hőmérséklet emelkedésének kevesebb, mint 2oC-os korlátozását nem kellene „biztonságosnak” tartani.

 

Elemzésükben a kutatók 263 olyan üledék- és jégmintát találtak, amik az utolsó interglaciális időszakban rakódtak le, és lehetővé tették az akkori körülmények és hőmérséklet megbecsülését szerte a bolygón. Az így kapott adatokat összehasonlították az 1961 és 1990 közti modern hőmérsékleti átlagokkal.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a hőmérséklet több mint 5oC-kal tűnik melegebbnek a sarki régiókban, míg a trópusok csak alig melegedtek; ez megdöbbentően hasonló a jelenlegi trendekhez. Továbbá együttvéve úgy tűnik, hogy a Föld 1,9oC-kal volt melegebb, mint most az iparosodás előtti korban. Ami igen fontos, úgy tűnik, hogy a melegedő hőmérsékletek 6,6-9,4 méterrel magasabb tengerszintekkel jártak, és az évtizedenkénti emelkedés 60-90 centiméter volt – több mint duplája a jelenleg észleltnek. Az utolsó interglaciális időszak alatt észlelt magasabb hőmérsékletek összevethetők a század végére jósoltakkal, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) negyedik jelentésében az alacsony kibocsátási forgatókönyvek esetén.

 

Turney professzor szerint, „Ezek az eredmények elég ijesztőek, és azt mutatják, hogy a tengerszintek a vártnál lényegesen magasabbra fognak emelkedni, és a globális hőmérséklet stabilizálását 2oC-kal az iparosodás kora előtti hőmérséklet felett nem kellene „biztonságos” célnak tekinteni, mint ahogy azt az Európai Unió, és mások teszik. Az elkerülhetetlen következtetés az, hogy a kibocsátási célokat még tovább kell majd csökkenteni.”

 

(ScienceDaily 2010. október 3.)

Idézet

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az elhibázott energiapolitika első jele az élet tömeges kipusztulása legyen a Földön. Most kell cselekednünk.

John Atcheson

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok