Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Image

Az USA legnevesebb klímakutatója szerint " a következő egy, másfél évben valóban át kell állnunk egy másik pályára... Az egyik leghasznosabb a vegetáriánus étrend, sokkal kevesebb üvegházgázt termel, mint a húsos étrend."

 

„Az üvegházhatást észleltük, és ez most megváltoztatja az éghajlatunkat.” Ezt az USA fő klímakutatója által 20 évvel ezelőtt tett kijelentést tekintik az első ébresztő felhívásnak a globális felmelegedés veszélyéről. Segített elindítani az első törvényhozási lépéseket, és végül olyan nemzetközi intézkedéseket, mint a Kioto Protokoll. Ma Dr. Hansen olyan különböző fordulópontokra hívja fel a figyelmet, amelyeken túljutottunk, és olyanokra, amiken nem szabad túljutnunk, ha fenn akarjuk tartani a Földet az általunk ismert állapotban.

 
A Supreme Master Television a napokban beszélt Dr. Hansennel.

 

Dr. James Hansen: Tudja, az igazság az, hogy a szén kibocsátásokat nagyjából 100%-kal kell csökkentenünk, mert a szén-dioxid, amit a légkörbe juttatunk, ott fog maradni, nagy része, több mint ezer évig. Tehát egyszerűen nem égethetjük el mindezt a fosszilis üzemanyagot, és juttathatjuk a CO2-t a légkörbe. A kormányok ezt még nem ismerik fel. Azt gondolják, tehetnek kisebb változtatásokat, és az talán elég jó lesz, de nem lesz az. Teljesen egyértelművé vált, hogy drámai változásoknak kell bekövetkezniük. 

Két évvel ezelőtt azt mondtam, hogy 10 évünk van, de a 10 évet úgy értettem, hogy átállni egy másik útra. Ez azt jelenti, hogy el kell kezdenünk irányt váltani – most, és a gyakorlatban. Ez tényleg azt jelenti, hogy a következő egy, másfél évben valóban át kell állnunk egy másik pályára.

 

Bemondó: Dr. Hansen azt gondolja, hogy ami lényeges ebben a pillanatban, az az erős kormányzati vezetés. Világossá tenni a vezetők számára, hogy az éghajlat a politika prioritása, és ezért a polgárok kötelessége is, más dolgok mellett, amiket a közvélemény tehet.

 

Dr. James Hansen: Amit az egyének tehetnek, azok hasznosak. És tényleg az egyik leghasznosabb a vegetáriánus étrend, sokkal kevesebb üvegházgázt termel, mint a húsos étrend.

 

Bemondó: Végül Dr. Hansen egy olyan üzenetet oszt meg velünk, amiről reméli, hogy a kormányok és emberek is emlékezni fognak rá.

 

Dr. James Hansen:  Azt gondolom, nemcsak a problémát kellene hangsúlyoznunk, hanem azt a tényt is, hogy a megoldásnak sok remek tulajdonsága van: tiszta légkör és a teremtés megőrzése, a bolygóé, ami a miénk volt az utóbbi pár ezer évben.

 

Az angol nyelvű interjú itt található: Supreme Master Televison

 

 

 

 

 

 

Idézet

A fordulópontok versenyében vagyunk, a természeti és politikai rendszerek között.

Lester R. Brown, az Earth Policy Institute elnöke

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok