Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A háztartási gépek optimális üzemeltetésével, a fűtési és szellőztetési szokások megváltoztatásával, energiatakarékos világítással, valamint a készenléti állapotú készülékek kikapcsolásával érhető el a legnagyobb megtakarítás.


Háztartásonként évi mintegy 120 ezer forint spórolható a víz- a villany- és a gázszámlán takarékossággal és a fogyasztási szokások megváltoztatásával - közölte a Green Capital független környezetpolitikai kutató-tanácsadó intézet.

A közlemény szerint a lakás nyersanyag- és energia felhasználását lényegesen csökkenti a háztartási gépek kapacitásának maximális kihasználása, a fűtési, a szellőztetési és az árnyékolási szokások pozitív irányú megváltoztatása, az energiatakarékos és hatékony megvilágítás alkalmazása, valamint a felesleges energiafogyasztást eredményező készenléti állapotú készülékek kikapcsolása.

Az átlagos 50 négyzetméteres lakásban az energia- és a vízhasználat költségei takarékossági megoldások nélkül éves szinten 420 ezer forintot tesznek ki. A lakás felújításával, valamint energiatakarékos háztartási eszközökkel és fogyasztási szokásokkal ez 300 ezer forintra csökkenthető.

Az intézet számításai szerint egy átlagos háztartás éves áramfogyasztása 4.430 kilowattóra, ami több mint 189 ezer forintba kerül. A leginkább energiatakarékos háztartási gépekkel a fogyasztás 35 százalékkal csökkenthető, és további 10 százalék megtakarítást hoz, ha az elektromos berendezéseket használaton kívüli kikapcsoljuk. Az energiatakarékos izzók 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak a hagyományosnál. Ezzel összességében 113.600 forint takarítható meg az áramszámlán.

A közlemény szerint az átlagos magyar háztartás éves vízfogyasztása 102 köbméter, ami 20.379 forintba kerül. A vízfogyasztó háztartási eszközök optimális használatával, fürdés helyett pedig zuhanyozással 20 százalékkal kevesebb vizet használ el egy háztartás, ami 4.000 forint megtakarítást hozhat.

A felmérés kimutatta azt is, hogy egy 50 négyzetméteres felújítatlan lakás energiafelhasználása egy fűtési szezonban 7.500 kilowattóra, hőszigetelt régi lakásban 6.750 kilowattóra, míg egy új építésű hőszigetelt lakásban 4.500 kilowattóra.

Villanyfűtés esetén ennyi áram 318 ezer forintba kerül, a távfűtés költsége pedig 210 ezer forint. Az egyedileg szabályozható fűtéssel a költség 7 százalékkal, 195.300 forintra csökkenthető.

A gázfűtés ára régi radiátorok használatával meghaladja a 101.200 forintot, cirkófűtéssel viszont a költség 67.200 forint a fűtési szezonban. Hőszivattyúval már csak 64 ezer forintért fűthetünk, míg széntüzelésű lakásban 57 ezer, a fa tüzelésűben pedig 49 ezer forint a fűtési költség egy szezonban - áll a közleményben.

 

(MTI)

Idézet

A bolygón az élet kapcsolója az óceánban van. Ha holnap a szárazföldön minden elpusztulna, az óceán észre sem venné, de ha holnap minden elpusztulna az óceánban, a szárazföldön is minden elpusztulna.

Dr. Allana Mitchell, a Seasick (Tengeri beteg) című könyv szerzője

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok