Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Image

A volt Beatles-tag szerint a kevesebb húsfogyasztás a kibocsátás csökkentésének leghatékonyabb módja.

 
Sir Paul McCartney egy Nobel-díjas kutatóval fogott össze, hogy a bolygó megmentéséért az embereket a vegetáriánussá válásra ösztönözze – azokról az üvegházgázokról van szó, amik az állattartás során keletkeznek.

A The Independenthez írt levélben a zenész Rajendra Pachaurihoz csatlakozik, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnökéhez, a globális felmelegedés rosszabbodásáért a növekvõ számú húsevõt hibáztatva.

Sir Paul és Dr. Pachauri szerint - mindketten vegetáriánusok - a globális élelmiszerhiányt súlyosbítja a gabona állati takarmány céljából történõ termesztése. Mint mondják, egy tömeges váltás a vegetáriánusabb étrend felé segíteni fog a világ legszegényebbjein.

A vegetáriánussá válás, vagy legalábbis a kevesebb vöröshús fogyasztás „az egyedüli, leghatékonyabb lépés”, amit bárki megtehet, hogy csökkentse az üvegházgáz kibocsátást. Mint hangoztatják, a metán üvegházgáz termelésen kívül az állattartó ágazat felhasználja az egyre nagyobb kincsnek számító vizet, és fokozza a szennyezés egyéb formáit a mezõgazdaság vegyszerszükségletén keresztül.

„Sajnos a magasabb jövedelem mellett az emberek még a fejlõdõ országokban is a több húsfogyasztás felé fordulnak, ami csökkenti a közvetlenül fogyasztható élelmiszergabona mennyiségét az elszegényedett emberi lények számára. Észak-Amerika és Nyugat-Európa gabonatermésének 60%-át már hús elõállítására fordítják”. Sir Paul és Dr. Pachauri javasolják a villanyégõk lekapcsolását, a központi fûtés csökkentését, a kompakt fluoreszcens égõk vásárlását, és a biciklik használatát is.

Dr. Pachauri, aki az IPCC nevében fogadta el a tavalyi megosztott Nobel Béke-díjat, régóta hirdeti a vegetáriánusságot a klímaváltozás elleni küzdelem eszközeként. Nyolc éve vegetáriánus, míg Sir Paul kb. 30 évvel ezelõtt hagyott fel a húsevéssel, nagyrészt a tenyésztett állatok jólétével kapcsolatos aggályai miatt.

Mint levelükben írják, „Az üvegházgáz kibocsátások csökkentésének szükségessége egyre ismertebbé válik, és szerte a világon a polgárok gyakran kérdezik, hogy mi az, amit õk maguk tehetnek a kibocsátások csökkentéséért… Van néhány ok a váltásra az emberi étrendben a sokkal kisebb mértékû húsfogyasztás, ha nem a teljes vegetáriánusság felé… Ezt a levelet nem azért írjuk, mert a vegetáriánusság divat vagy érzelmi kérdés, hanem azért, mert egy nagyon vonzó lehetõség az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére, a Föld klímájának stabilizálására, és a globális élelmiszerbiztonság biztosítására.”

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezetének (FAO) egy 2006-os jelentését idézik, ami kijelenti, hogy az állattartás a klímaváltozás egyik legjelentõsebb oka: az Amazonasz-vidék korábbi erdõinek 70%át legelõvé alakították, és ma állattartásra használják a Föld szárazföldi felszínének 30%-át. 

 

(Steve Connor, Indipendent, 2008. november 29.)

Idézet

Ha a Föld új állapotba fog átmenni, azt nagyon gyorsan fogja megtenni.

 Dr. Martin Kennedy, az UC Riverside professzora a hirtelen klímaváltozásról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok