Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Image

A volt Beatles-tag szerint a kevesebb húsfogyasztás a kibocsátás csökkentésének leghatékonyabb módja.

 
Sir Paul McCartney egy Nobel-díjas kutatóval fogott össze, hogy a bolygó megmentéséért az embereket a vegetáriánussá válásra ösztönözze – azokról az üvegházgázokról van szó, amik az állattartás során keletkeznek.

A The Independenthez írt levélben a zenész Rajendra Pachaurihoz csatlakozik, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnökéhez, a globális felmelegedés rosszabbodásáért a növekvõ számú húsevõt hibáztatva.

Sir Paul és Dr. Pachauri szerint - mindketten vegetáriánusok - a globális élelmiszerhiányt súlyosbítja a gabona állati takarmány céljából történõ termesztése. Mint mondják, egy tömeges váltás a vegetáriánusabb étrend felé segíteni fog a világ legszegényebbjein.

A vegetáriánussá válás, vagy legalábbis a kevesebb vöröshús fogyasztás „az egyedüli, leghatékonyabb lépés”, amit bárki megtehet, hogy csökkentse az üvegházgáz kibocsátást. Mint hangoztatják, a metán üvegházgáz termelésen kívül az állattartó ágazat felhasználja az egyre nagyobb kincsnek számító vizet, és fokozza a szennyezés egyéb formáit a mezõgazdaság vegyszerszükségletén keresztül.

„Sajnos a magasabb jövedelem mellett az emberek még a fejlõdõ országokban is a több húsfogyasztás felé fordulnak, ami csökkenti a közvetlenül fogyasztható élelmiszergabona mennyiségét az elszegényedett emberi lények számára. Észak-Amerika és Nyugat-Európa gabonatermésének 60%-át már hús elõállítására fordítják”. Sir Paul és Dr. Pachauri javasolják a villanyégõk lekapcsolását, a központi fûtés csökkentését, a kompakt fluoreszcens égõk vásárlását, és a biciklik használatát is.

Dr. Pachauri, aki az IPCC nevében fogadta el a tavalyi megosztott Nobel Béke-díjat, régóta hirdeti a vegetáriánusságot a klímaváltozás elleni küzdelem eszközeként. Nyolc éve vegetáriánus, míg Sir Paul kb. 30 évvel ezelõtt hagyott fel a húsevéssel, nagyrészt a tenyésztett állatok jólétével kapcsolatos aggályai miatt.

Mint levelükben írják, „Az üvegházgáz kibocsátások csökkentésének szükségessége egyre ismertebbé válik, és szerte a világon a polgárok gyakran kérdezik, hogy mi az, amit õk maguk tehetnek a kibocsátások csökkentéséért… Van néhány ok a váltásra az emberi étrendben a sokkal kisebb mértékû húsfogyasztás, ha nem a teljes vegetáriánusság felé… Ezt a levelet nem azért írjuk, mert a vegetáriánusság divat vagy érzelmi kérdés, hanem azért, mert egy nagyon vonzó lehetõség az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére, a Föld klímájának stabilizálására, és a globális élelmiszerbiztonság biztosítására.”

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezetének (FAO) egy 2006-os jelentését idézik, ami kijelenti, hogy az állattartás a klímaváltozás egyik legjelentõsebb oka: az Amazonasz-vidék korábbi erdõinek 70%át legelõvé alakították, és ma állattartásra használják a Föld szárazföldi felszínének 30%-át. 

 

(Steve Connor, Indipendent, 2008. november 29.)

Idézet

Ha az üzleti világ és a kormányok együttesen nem cselekszenek mielőbb, akkor az általuk teremtett rendkívüli gazdasági gépezet a Föld rendszereiben akkora természeti és társadalmi rombolást indít el, amely mellett a terroristák okozta rombolás csupán gyermeteg játéknak látszik majd.

Gustave Speth
nagy tekintélyű
gazdasági fejlődéskutató

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok