Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Ki az izzólámpákkal, be az energiatakarékos lámpákkal! Az energiatakarékos lámpák kevesebbet fogyasztanak, és hosszabb az élettartamuk.

 

 
 

A döntő kritériumok egy energiatakarékos lámpa vásárlásakor:

 
 

1. Forma: az energiatakarékos lámpák különböző formájú fénycsöves lámpák. Bizonyos, általában klasszikus körteformájú, gömbformájú vagy gyertyaformájú energiatakarékos lámpák esetében a fénycsövek üvegbúrával vannak beburkolva. Ez a búra a fény egy részét elnyeli, ezért ezek a lámpák kevésbé hatékonyak, mint egy „meztelen" energiatakarékos lámpák. A szép formájú lámpák ezért gyakran csak a B energiahatékonysági osztályba tartoznak. Az egyre kisebb energiatakarékos lámpák kifejlesztése folyamatban van.

 
 

 

2. Teljesítményfelvétel: Egy energiatakarékos lámpa hasonló fényerősség esetén az áram töredékét fogyasztja, mint egy izzólámpa. Fő szabályként a következő megfelelések érvényesek:Image

 
 

Izzólámpa: Energiatakarékos lámpa

 

25 watt : 5 - 7 watt

 

40 watt : 7 - 9 watt

 

60 watt : 11 - 16 watt

 

75 watt : 15 - 20 watt

 

100 watt : 20 - 23 watt

 

 

 

3. Élettartam: az energiatakarékos lámpák élettartama lényegesen nagyobb, mint az izzólámpáké. Az energiatakarékos lámpák élettartama 5.000 - 15.000 üzemelési óráig terjed. De vigyázat: az első pillantásra kedvező árú termékeknek gyakran kisebb az élettartama és így valójában többe kerülnek, mint a minőségi gyártmányok. Az élettartamot általában feltüntetik a csomagoláson.

 

 

 

4. Fényszín:

 
 

A fényszínek hangulatot teremtenek. A semlegesfehér fény tárgyilagos, műszaki hangulatot kelt - konyhába, dolgozószobába - míg a melegfehér kellemes oldott fényt ad - szobába, fürdőbe. A kompakt fénycsövek többféle színben kaphatók:

 

 

 

F82 - warm white extra - melegfehér extra

 

F29 - warm white - melegfehér

 

F83 - warm white - melegfehér

 

F3 - white - fehér

 

F84 - white - fehér

 

F25 - universal white - univerzális fehér

 

F33 - cool white - hidegfehér

 

F7 - cool daylight - hideg nappali fény

 

F74 - daylight - nappali fény

 

 

 

Forrás: stromeffizienz.de

Idézet

Ha mind, emberi lények vegetáriánussá válunk, akkor egyáltalán nincs szükségünk a földönkívüliekre. Felül fogjuk múlni őket.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a bolygó megmentéséről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok