Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A magyar lakosság által használt energia 50-70 százalékát gazdaságosan meg lehet takarítani, ez megérné a felhasználókon kívül a beruházóknak és az államnak is - számolt be legfrissebb kutatásairól az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület magyar tagja. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szombaton a Parlamentben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

 


Magyarországon az energiahatékonyság növelése a legfontosabb - mondta az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett klímakutató kifejtette: a magyar lakosság által használt energia 50-70 százalékát gazdaságosan meg lehet takarítani. Ezzel mindenki jól járna, hiszen az embereknek kevesebbet kellene fizetni, valamint lehetne növelni az energiabiztonságot és a versenyképességet is - tette hozzá.

A klímakutató elismerte, hogy a felhasználóknak ezt nehéz beindítani, de állami ösztönzőkkel meg lehet oldani. A hatékony szigetelés mellett fontos, hogy az új épületek a passzív normáknak megfelelően épüljenek - közölte Ürge-Vorsatz Diána.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület magyar tagja kiemelte, hogy a szervezet április 10-11-én a Közép-Európai Egyetemen egy szakmai tájékoztató fórum ismerteti az értékelő jelentés eredményeit. A klímakutató hozzátette: hamarosan új jelentés elkészítésébe kezdenek a megújuló energiákról
 
(InfoRádió, 2008. március 16.)


Idézet

Egyedül a hőmérsékletből adódóan óriásiak lesznek a globális élelmiszertermelésre ható feszültségek , és ez nem veszi számításba a magasabb hőmérsékletből adódó feszültségeket a vízellátásban.

David Battisti, a Washingtoni Egyetem légkörtudományi professzora

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok