Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A jó hőszigetelés megakadályozza az épület hőveszteségét, ezáltal rengeteg energia megtakarításához és üvegházhatású gáz kibocsátásához járul hozzá. Az új építésű házakban ezért érhet el akár 60-70%-os energia megtakarítást a régi épületekkel szemben. Az úgynevezett passzív házaknál az energiafogyasztás akár 90%-kal is alacsonyabb lehet. De régi épületek utólagos hőszigetelésével is nagy megtakarítást érhetünk el.

A legkorszerűbb fűtési rendszer sem ér sokat, ha a lakásból észrevétlenül kiszökő meleggel az utcát fűtjük.

A legfelső szint mennyezetét, illetve a tetőt legalább 12-24 cm vastag szigetelőanyaggal célszerű leszigetelni. Ha ezen kívül egy további szigetelő réteggel a betonkoszorút is leszigeteli, elkerülheti, hogy a koszorú hőhídként a szabadba vezesse a meleget.

A legalsó szint padlójának illetve fűtetlen pincehelyiség födémjének leszigetelésével visszatarthatja a talajból felszálló hideget, és a földszinti szobákban sem kell alacsonyabb hőmérséklettel és hideg padlóval számolnia.

A fűtőtest mögé érdemes hőszigetelő lapot, ha kevés a hely, akkor hőszigetelő fóliát ragasztani. Ezen kívül a fűtéscsövek szigetelésével is megakadályozható a felesleges hőveszteség. 

Az ablakok minősége is jelentős tényezője a lakás hőszigeteltségi fokának. Már az is sokat számít, ha a rosszul záródó ablakok illeszkedését kijavítja, megszünteti a huzatot. Ha az ablakkeretek jók, elegendő lehet csak az ablaküveget kicserélni hőszigetelő ragasztott üvegekre.

Idézet

A hús nem csak a földről szól. A vízről van szó, a gyógyszerről, energiáról, a szállításról. A szállításból származó szennyezésről, mindenről, és a lelkiismeretről - az embereket beteggé teszi.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a húsfogyasztásról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok