Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A jó hőszigetelés megakadályozza az épület hőveszteségét, ezáltal rengeteg energia megtakarításához és üvegházhatású gáz kibocsátásához járul hozzá. Az új építésű házakban ezért érhet el akár 60-70%-os energia megtakarítást a régi épületekkel szemben. Az úgynevezett passzív házaknál az energiafogyasztás akár 90%-kal is alacsonyabb lehet. De régi épületek utólagos hőszigetelésével is nagy megtakarítást érhetünk el.

A legkorszerűbb fűtési rendszer sem ér sokat, ha a lakásból észrevétlenül kiszökő meleggel az utcát fűtjük.

A legfelső szint mennyezetét, illetve a tetőt legalább 12-24 cm vastag szigetelőanyaggal célszerű leszigetelni. Ha ezen kívül egy további szigetelő réteggel a betonkoszorút is leszigeteli, elkerülheti, hogy a koszorú hőhídként a szabadba vezesse a meleget.

A legalsó szint padlójának illetve fűtetlen pincehelyiség födémjének leszigetelésével visszatarthatja a talajból felszálló hideget, és a földszinti szobákban sem kell alacsonyabb hőmérséklettel és hideg padlóval számolnia.

A fűtőtest mögé érdemes hőszigetelő lapot, ha kevés a hely, akkor hőszigetelő fóliát ragasztani. Ezen kívül a fűtéscsövek szigetelésével is megakadályozható a felesleges hőveszteség. 

Az ablakok minősége is jelentős tényezője a lakás hőszigeteltségi fokának. Már az is sokat számít, ha a rosszul záródó ablakok illeszkedését kijavítja, megszünteti a huzatot. Ha az ablakkeretek jók, elegendő lehet csak az ablaküveget kicserélni hőszigetelő ragasztott üvegekre.

Idézet

A Föld eleget nyújt ahhoz, hogy kielégítse minden ember igényét, de nem minden ember kapzsiságát.

 Mohandas Gandhi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok