Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Barack Obama megválasztott elnöknek megvan a zöld csapata. Ez a környezetvédők számára egy álomcsapat.


Obama hétfőn jelölte Steven Chu Nobel-díjas fizikust energiaügyi miniszternek, Lisa Jacksont, a New Jersey környezetvédelmi hivatal korábbi vezetőjét pedig a Környezetvédelmi Hivatal irányítójának.

Carol Browner, Al Gore korábbi alelnök bizalmasa fogja vezetni a Fehér Ház energia- és klímatanácsát. Browner, a történelem során leghosszabb ideig hivatalban lévő EPA-vezető az ügynökséget a Clinton-kormány két időszaka alatt irányította.

És bár nem jelentették be hivatalosan, az átmenet egyik bennfentese szerint Ken Salazar, Colorado demokrata szenátora Obama kiválasztottja a Belügyminisztérium élére. Ez felügyeli az olaj- és gázfúrásokat a kormány tulajdonában lévő földeken, és működteti a nemzeti parkokat és természetvédelmi területeket. …

A leendő elnök elmondása szerint olyan csapatot választott, ami jelzi határozottságát a globális felmelegedés gyors megoldására és az alternatív energiaformák fejlesztésére, és ígéretet tett arra, hogy „túllépünk az olaj-függőségünkön, és létrehozunk egy új hibrid gazdaságot.”

Salazar valószínű olyan megközelítést fog behozni, amit Obama elmondása szerint akar – egyensúlyozva a természeti erőforrások védelme, és az ország energiatermelő képességének kiaknázása között.

Az 53 éves Salazar ellenezte a fúrásokat az Alaszkai Nemzeti Sarkvidéki Természetvédelmi Területen, valamint a Bush-kormány azon törekvéseit, hogy egy programot hozzon létre a nyugati területek bérbeadására, palaolaj fejlesztésekre. Az Obama-kormány döntésére fog várni, hogy a bérbeadással előrehaladnak-e.

A 60 éves Chu a Berkeley, Kalifornia székhelyű Lawrence Berkeley National Laboratory igazgatója, és új energiaforrások kifejlesztésével az üvegházgázok csökkentésének egyik fő szószólója. Obama azt is bejelentette, hogy Nancy Sutley, az egyik Los Angelesi polgármesterhelyettes fogja vezetni a Fehér Ház környezetminőségi tanácsát.

A megválasztott elnök egyértelművé tette, hogy az energiapolitikát George W. Bush elnökhöz képest élesen eltérő irányba tervezi vinni, agresszív lépéseket ígért a globális felmelegedés ellen, és pénzt és támogatást az alternatív energiaforrások kutatására. Mint mondta, „Amerikának ki kell fejlesztenie új energiaformákat, és azok új felhasználási módjait”.

Obama szerint a túlzott függést a külföldi olajtól „csak a klímaváltozás hosszú távú fenyegetése múlja felül, ami, hacsak nem cselekszünk, szárazsághoz és éhezéshez fog vezetni határainkon túl, itthon pedig a mi partjainknál pusztító időjárási mintázatokhoz és borzalmas viharokhoz, továbbá a partvonalunk eltűnéséhez.”

Visszautasította azt a nézetet, hogy a gazdasági fejlődés és a környezet védelme nem haladhat kéz a kézben. „A megújuló energiákba történő hosszú távú befektetéssel beindíthatjuk gazdaságunk dinamizmusát. Ez új vállalkozásoknak és iparágaknak fog életet adni, jól fizető, jó munkahelyekkel, amiket nem lehet külföldre telepíteni,” mondta. …

 

(2008. 12. 16., Associated Press, Liz Sidoti)

Idézet

Gyorsabban kell mozdulnunk, hogy választ adjunk a kihívásra? Igen! Mert kevesebb időnk van, mint gondoltuk.

Hilary Benn, angol környezetvédelmi miniszter

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok