Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az Európai Parlament felhívta a figyelmet az állattartó ágazat kibocsátására, miközben eltekintett a felszólítástól a húsfogyasztás csökkentésére a globális felmelegedés elleni küzdelemben.A szerkesztő megjegyzése: Az alábbi cikk csak a végén található hozzászólásokkal együtt teljes értékű, és csak úgy tükrözi a honlap szerkesztőinek nézetét.Az Európai Unió parlamentjének egyensúlyozó lépése rávilágít a potenciális konfliktusra a klímaváltozás leküzdése és a megfelelő élelmiszerellátás biztosítása között. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattartó ágazat felelős az üvegházgázok kibocsátásának 18%-áért: köztük metán a trágyából, szén-dioxid a fosszilis üzemanyagok égetéséből a takarmánynövényekhez használt műtrágya előállítása során, és az erdőirtás miatt.

Az EU Parlamentje szerint a fogyasztói szokások változásának és a mezőgazdasági kibocsátás csökkentési célok figyelembevételének csatlakozniuk kellene az ipari üvegházgázok, és az energiahatékonyság javításának szabályozásához. Ugyanakkor a parlament törölte a szöveg egy részletét, ami világszerte a húsfogyasztás csökkentésére szólított fel, különösen a gazdag országokban.

Az állattartó ágazat „jelentős” kibocsátásokért felelős, mondta mai határozatában a 27 országot képviselő Parlament Strasbourgban, Franciaországban. A 80 oldalas dokumentum, ami a Parlament Ideiglenes Klímaváltozási Bizottságának végleges jelentésén alapul, tucatnyi egyéb ajánlást és opciót tartalmaz a globális felmelegedés elleni küzdelemre 2050-ig…

Az állattartó ágazat szerepe az élelmiszer ellátás biztonságában kétértelmű, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) 2007-es jelentése szerint. A szervezet szerint az állatállomány verseng a gabonáért, miközben puffert jelent a gabonahiánnyal szemben….

 

(Jonathan Stearns, Bloomberg, 2009. febr. 4.)

Idézet

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok