Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A héten jelentette be a brit kormány, hogy nagyszabású erdősítési projektet indítanak: ha a teljes projekt megvalósul, akkor parttól partig, Liverpool és Hull városa közötti helyenként közel 200 kilométer széles sávban fognak ötvenmillió fát telepíteni, összesen 25 ezer hektárnyi területet lefedve.

Persze egyelőre sok a kérdőjel, a közel 500 millió fontos költségvetésből például első körben csak 5,7 millió fontot biztosított a kormány.

Nem ez az egyetlen nagyobb erdőtelepítés projekt Nagy-Britanniában a közelmúltból: a most bejelentett helyszínnél 150 kilométerrel délebbre húzódik a Nemzeti Erdő, melynek első fáit 28 éve ültették el, és mára már kezdi helyenként egy felnőtt erdő benyomását kelteni. 2016 tavaszára 8,5 millió fát ültettek már el, de a projekt még mindig nem zárult le, bőven terveznek még további fákat telepíteni. 

A növekvő erdők aránya nemcsak Nagy-Britanniában, hanem egész Nyugat-Európában megfigyelhető trend: miközben afrikai és dél-amerikai országokban komoly gondokat okoznak a tömeges erdőirtások, a legfejlettebb nyugati országokban egyre nő az erdők területe. 

Az Economist épp nemrég közölt erről összeállítást: míg 1990-ben Spanyolország 28 százalékát borította erdő, ma már 37 százalékát. Szintén megugrott az erdők aránya Görögországban és Olaszországban vagy Írországban is. A növekedés mögött két tényező áll: egyrészt a mezőgazdaság visszaszorulása a magasabban fekvő helyeken, ahol amúgy sem volt könnyű bármit termeszteni. Másrészt pedig a kormányzati beavatkozások és különféle gazdasági ösztönzők, melyekkel az erdősítést támogatták az egyes országokban. 


Nagy-Britannia a legkevésbé erdős országok egyike Európában
Anglia területének 10% -a erdős, szemben Franicaország 31%-ával
Photograph: fotoVoyager/Getty Images

Az erdőtelepítés Nagy-Britanniában azért is lehet kiemelt kormányzati program, mert a szigeten kifejezetten alacsony az erdős területek aránya, mindössze 13 százalék, amivel bőven elmaradnak más európai országok mögött. Angliában még rosszabb a helyzet: míg Walesben 15, Skóciában pedig 18 százalék az erdős területek aránya, Angliában mindössze 10 százalék. 

Ráadásul a meglévő erdőállomány is állandó veszélyben van, számos helyen terveznek erdőirtásokat különféle építkezések miatt. Ezért akadnak is olyan hangok, akik szerint a most bejelentett északi erdővel csak a figyelmet akarja elterelni a kormány a máshol irtott erdőkről. 

Az mindenesetre látványos, hogy Theresa May milyen erőteljesen állt bele éppen egy zöld fordulatba, az elmúlt időszakban több, környezetvédelmi szempontból fontos intézkedést is bejelentett. Kihátrált a rókavadászos törvényből, valamint az új óriáserdő terve mellett May bejelentette a Zöld Brexit tervét, ami egy 25 éves környezetvédelmi programot takar, mely során lecsapnának többek között a műanyagszennyezésre és átalakítanák a mezőgazdasági támogatások rendszerét. 

A brit környezetvédők alapvetően üdvözölték a programot, amit az elemzők szerint elsősorban azért vethetett be May, mert pontosan lehet tudni, hogy a 40 évnél fiatalabb brit választók számára kiemelten fontos kérdés a környezetvédelem, és a brexit miatt megtépázott népszerűségű miniszterelnök ezáltal remélheti a fiatal szavazók megszólítását.

 

Forrás:

Idézet

Minden csapás, ami megtörtént szerte a világon, az persze összefügg az emberi kegyetlenséggel a lakótársak iránt.

Ching Hai Legfelsőbb Mester az állatokkal szembeni kegyetlenség hatásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok