Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A pernye csökkentése jelentősen lassítaná a sarkvidékek jégolvadását. Mark Jacobson professzor az USA Stanford Egyeteméről azt találta, hogy az üzemanyagok és a biomassza, mint például a kidöntött fák nem tökéletes égésekor keletkező pernye az egyik legfontosabb tényező az északi-sarki jégolvadásban. A pernyerészecskék a levegőben több ezer kilométert utazhatnak, és megfigyelték lerakódásukat a gleccsereken és sarki jégsapkákon, ahol a hőt visszatartó sötét szín fokozza az olvadás sebességét.

 

A kérdést vizsgálva Heitor Evangelista professzor és munkatársai a brazíliai Rio de Janeiro Állami Egyetemről azt találták, hogy az Antarktisz leggyorsabban olvadó részein található pernye nagyjából 50%-a az Amazonasz biomassza égetéséből származik. A Greenpeace és a Friends of the Earth környezetvédő csoportok becslése szerint a brazil erdőirtás 80%-a közvetlenül kapcsolódik az állattartó ágazathoz, ami azt jelenti, hogy az Antarktiszon lévő pernye 40%-a mögött a húsfogyasztást támogató tevékenységek állnak.

Jacobson professzor eközben a pernye csökkentésére szólított fel, kijelentve, hogy ez lehet az egyik legjobb módszer a jégolvadás megfékezésére. „El kell kezdenünk figyelembe venni a hatásait, amikor a mérséklő erőfeszítéseinket tervezzük, és minél hamarabb kezdjük el a változtatásokat, annál jobb.”

Köszönjük Jacobson és Evangelista kutatóknak, és a Greenpeace és Friends of the Earth szervezeteknek az információt, ami bepillantást enged a globális felmelegedés súlyos hatásainak egy újabb aspektusába. Ezt az új tudást felhasználva cselekedjünk gyorsan, hogy a leghatékonyabban védjük Földünket önmagunk és gyermekeink számára.

 

(Supreme Master Television, 2010. aug. 15.)

Idézet

Ha az óceán vize túl meleg, lehet, hogy a gáz ki fog szabadulni. Úgy értem, az rengeteg gáz. Elég arra, hogy mindenkit megöljön.

Ching Hai Legfelsőbb Mester

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok