Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A pernye csökkentése jelentősen lassítaná a sarkvidékek jégolvadását. Mark Jacobson professzor az USA Stanford Egyeteméről azt találta, hogy az üzemanyagok és a biomassza, mint például a kidöntött fák nem tökéletes égésekor keletkező pernye az egyik legfontosabb tényező az északi-sarki jégolvadásban. A pernyerészecskék a levegőben több ezer kilométert utazhatnak, és megfigyelték lerakódásukat a gleccsereken és sarki jégsapkákon, ahol a hőt visszatartó sötét szín fokozza az olvadás sebességét.

 

A kérdést vizsgálva Heitor Evangelista professzor és munkatársai a brazíliai Rio de Janeiro Állami Egyetemről azt találták, hogy az Antarktisz leggyorsabban olvadó részein található pernye nagyjából 50%-a az Amazonasz biomassza égetéséből származik. A Greenpeace és a Friends of the Earth környezetvédő csoportok becslése szerint a brazil erdőirtás 80%-a közvetlenül kapcsolódik az állattartó ágazathoz, ami azt jelenti, hogy az Antarktiszon lévő pernye 40%-a mögött a húsfogyasztást támogató tevékenységek állnak.

Jacobson professzor eközben a pernye csökkentésére szólított fel, kijelentve, hogy ez lehet az egyik legjobb módszer a jégolvadás megfékezésére. „El kell kezdenünk figyelembe venni a hatásait, amikor a mérséklő erőfeszítéseinket tervezzük, és minél hamarabb kezdjük el a változtatásokat, annál jobb.”

Köszönjük Jacobson és Evangelista kutatóknak, és a Greenpeace és Friends of the Earth szervezeteknek az információt, ami bepillantást enged a globális felmelegedés súlyos hatásainak egy újabb aspektusába. Ezt az új tudást felhasználva cselekedjünk gyorsan, hogy a leghatékonyabban védjük Földünket önmagunk és gyermekeink számára.

 

(Supreme Master Television, 2010. aug. 15.)

Idézet

És ha kevesebb húst eszel, egészségesebb leszel, csakúgy, mint a bolygó!

Dr. Rajendra Pachauri, az IPCC elnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok