Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A húsfogyasztás hajtja az esőerdők pusztulását és a globális felmelegedést. Az Earth Policy Institute nemrég közzétett jelentése részletes bepillantást nyújt a szójahozamok globális trendjéről, és feltárja kapcsolatát a trópusi esőerdők pusztulásával.

 

A szója, amit Kínában termesztettek először nagyjából 3000 évvel ezelőtt, ma a világ egyik meghatározó terménye, teljes hozama csupán 50 év alatt 17 millió tonnáról 250 millió tonnára emelkedett, ami 14-szeres növekedést jelent. Azonban a jelentés arról számol be, hogy a szójának csupán 30%-a kerül közvetlen emberi fogyasztásra, nagyjából 70%-át állati fogyasztásra dolgozzák fel. És ahogy újabb területeket hasítanak ki az Amazonasz-vidéken, és más országokban, például Hondurasban és Paraguayban, hatalmas mennyiségű szén szabadul ki mind a szója miatt kiirtott területekről, mind az azt elfogyasztó állatokból. Jelenleg Brazília a világ második legnagyobb szójatermelője, és olyan országok, mint Kína importálják az 55 millió tonna 75%-át, amit aztán abban az országban főleg az állatállomány fogyaszt el. Az Earth Policy Institute jelentése azzal zárul, hogy az esőerdők megmentése a szója iránti kereslet csökkenésétől függ, és így a több növényi alapú étel fogyasztásától.

 

Szívből jövő köszönetünk az Earth Policy Institute-nak, hogy felhívják figyelmünket a húsfogyasztás és a nélkülözhetetlen esőerdőink pusztulása közti kapcsolatra. Bár mind most cselekednénk, hogy megmentsük a fákat és a bolygót is a fenntartható vegán étrend elsajátításával. (SupremeMaster TV, 2010. január 14.)

 

További angol nyelvű információ: www.earth-policy.org

Idézet

Ez az egyik legkönnyebb mód, amivel azonnali és igen jelentős hatást érhetünk el.

Andrew Bartlett, az ausztrál Parlament tagja a vegetáriánus étrend hatásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok