Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az Európai Parlament tagjai közül többen elutasítják, hogy az uniós adófizetők pénzéből támogassák a nagy volumenű intenzív sertésipart, amelyet nagyban veszélyeztet egy speciális baktérium.

 

A superbug-ot nemrégiben fedezték fel - ez egy olyan kórokozó, amely genetikailag olyan információkat hordoz, amely ellenállóvá teszi a fertőzöttet az antibiotikumokkal szemben. A gond az a szakértők szerint, hogy a sertésiparban egyre több antibiotikumot alkalmaznak és a gyógyszernek ellenálló betegségek ma már átterjedhetnek az emberekre is. Mindeközben rákkeltő dioxint találtak a malacok eledeleiben is, és ez végképp jelezte, hogy itt a krízis.

 

Jose Bové, Dan Jørgensen és Janusz Wojciechowski képviselő közösen arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós polgárok adóiból befolyó pénzzel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Közös Agrárpolitikai kifizetésekkel együtt támogatja a sertésipart, annak ellenére, hogy az utóbbi időben a sertéshús emberekre gyakorolt egészségügyi hatása aggodalomra ad okot. A képviselők ezen a nyáron szavazással kívánnak reformokat elérni a Közös Agrárpolitikában...

 

A holland Élelmiszerminősítő Intézet legutóbbi jelentése arról ír, hogy becsléseik szerint az állattelepek túlzott antibiotikumos eljárása vezetett oda, hogy az emberekben lévő, antibiotikumra ellenálló betegségek harmada-fele kialakult Hollandiában. Amerikai kutatók mindeközben arra hívták fel a figyelmet, hogy vizsgálataik szerint az intenzív sertéstelepeken megforduló legyek és a svábbogarak is képesek hordozni azokat a baktériumokat, amelyek az antibiotikumok elleni rezisztenciát okozzák, így a tudósok figyelmeztetnek, hogy a rovarok valószínűleg az embereket is megfertőzhetik. Végül a januári német sertéskrízis is egy komoly jel volt a képviselők szerint.

 

Jose Bové, Dan Jørgensen és Janusz Wojciechowski az ülésen közösen próbálnak fellépni… Ebben segítségükre van Tracy Worchester is, aki Pig Business címen filmet készített a sertésiparról.

 

A Pig Business dokumentumfilm az amerikai és az európai ipari farmok életét mutatja be. A film témája az, hogy mi a valódi ára az olcsó húsnak. Bemutatja, hogy milyen áldatlan körülmények között tartják a malacokat, felrúgva az állattartási szabályokat. Arra is kitér, hogy milyen veszélyei vannak az állatokkal megetetett toxikus tápnak és a növekedésük folyamatossága miatt kapott túlzott antibiotikumos terápiáknak, de arra is kitér, hogy az ipari farmok kialakulása hogy teszi tönkre a vidéki társadalmat, azokat a hagyományőrző gazdálkodókat, akiknek az élete és a megélhetése a tét.

 

A filmet itt lehet megnézni, különböző szinkronokkal és feliratokkal (a nyelvek között a magyar sajnos nem szerepel.) (Bilkei Bora, greenfo.hu, részletek a cikkből)

Idézet

A rendszernek, amely eléri az instabilitás kritikus pontját, szembe kell néznie egy szabályszerűséggel: így, ahogy volt, nem megy tovább. Most ezen a ponton van a földgolyó. Vagy összeomlik a rendszer, amelyben élünk, vagy olyanná változtatjuk, hogy fenntartható legyen.

 László Ervin, a Római Klub alapító tagja

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok