Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az Európai Parlament tagjai közül többen elutasítják, hogy az uniós adófizetők pénzéből támogassák a nagy volumenű intenzív sertésipart, amelyet nagyban veszélyeztet egy speciális baktérium.

 

A superbug-ot nemrégiben fedezték fel - ez egy olyan kórokozó, amely genetikailag olyan információkat hordoz, amely ellenállóvá teszi a fertőzöttet az antibiotikumokkal szemben. A gond az a szakértők szerint, hogy a sertésiparban egyre több antibiotikumot alkalmaznak és a gyógyszernek ellenálló betegségek ma már átterjedhetnek az emberekre is. Mindeközben rákkeltő dioxint találtak a malacok eledeleiben is, és ez végképp jelezte, hogy itt a krízis.

 

Jose Bové, Dan Jørgensen és Janusz Wojciechowski képviselő közösen arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós polgárok adóiból befolyó pénzzel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Közös Agrárpolitikai kifizetésekkel együtt támogatja a sertésipart, annak ellenére, hogy az utóbbi időben a sertéshús emberekre gyakorolt egészségügyi hatása aggodalomra ad okot. A képviselők ezen a nyáron szavazással kívánnak reformokat elérni a Közös Agrárpolitikában...

 

A holland Élelmiszerminősítő Intézet legutóbbi jelentése arról ír, hogy becsléseik szerint az állattelepek túlzott antibiotikumos eljárása vezetett oda, hogy az emberekben lévő, antibiotikumra ellenálló betegségek harmada-fele kialakult Hollandiában. Amerikai kutatók mindeközben arra hívták fel a figyelmet, hogy vizsgálataik szerint az intenzív sertéstelepeken megforduló legyek és a svábbogarak is képesek hordozni azokat a baktériumokat, amelyek az antibiotikumok elleni rezisztenciát okozzák, így a tudósok figyelmeztetnek, hogy a rovarok valószínűleg az embereket is megfertőzhetik. Végül a januári német sertéskrízis is egy komoly jel volt a képviselők szerint.

 

Jose Bové, Dan Jørgensen és Janusz Wojciechowski az ülésen közösen próbálnak fellépni… Ebben segítségükre van Tracy Worchester is, aki Pig Business címen filmet készített a sertésiparról.

 

A Pig Business dokumentumfilm az amerikai és az európai ipari farmok életét mutatja be. A film témája az, hogy mi a valódi ára az olcsó húsnak. Bemutatja, hogy milyen áldatlan körülmények között tartják a malacokat, felrúgva az állattartási szabályokat. Arra is kitér, hogy milyen veszélyei vannak az állatokkal megetetett toxikus tápnak és a növekedésük folyamatossága miatt kapott túlzott antibiotikumos terápiáknak, de arra is kitér, hogy az ipari farmok kialakulása hogy teszi tönkre a vidéki társadalmat, azokat a hagyományőrző gazdálkodókat, akiknek az élete és a megélhetése a tét.

 

A filmet itt lehet megnézni, különböző szinkronokkal és feliratokkal (a nyelvek között a magyar sajnos nem szerepel.) (Bilkei Bora, greenfo.hu, részletek a cikkből)

Idézet

A köztünk és a Föld természetes rendszerei közti kapcsolat romlásában eljutottunk egy olyan pontra, ahol mindegyikünknek politikai aktivistává kell válnia. Minden nap számít. A civilizáció fennmaradásában mindannyian érdekeltek vagyunk.

 Lester R. Brown, az Earth Policy Institute elnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok