Klímaváltozás, Globális felmelegedés

22 ország miniszterei és képviselői találkoztak a múlt hétvégén Mexikóban, hogy tárgyaljanak a klímaváltozás nem-CO2 okozóinak csökkentéséről, mint a folyamat megállításának gyorsabb módjáról. A résztvevőkhöz szólva Achim Steiner, az ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) vezetője kijelentette, hogy miközben szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hőmérséklet emelkedése 2050-re elérheti a veszélyes 4 Celsius fokot, az ő ügynökségének a kutatása egyértelműen azt mutatja, hogy a CO2 szint csökkentése még szorgalmasabb erőfeszítésekkel sem lenne elegendő egy ilyen hőmérséklet emelkedés elkerülésére.

 

Ez részben abból a tényből adódik, hogy a CO2 évszázadokig ott maradhat a légkörben, a hővisszatartó hatásával együtt. A tudósok ezért ajánlják az erős SLCF szennyezők csökkentését, mint az ózon, pernye és metán, melyek mind nagyon gyorsan eltűnnek a légkörből. Mint kijelentette, „(Ez) a gyors cselekvés segíthet a hőmérséklet emelkedését 2oC, és talán 1,5oC alatt tartani.” Steiner, az UNEP vezetője arra is rámutatott, hogy a metán kibocsátások csökkentése az ózon csökkenésével is együtt jár.

 

Nagyra becsüljük Achim Steinernek, az UNEP vezetőjének, és más képviselőknek a klímaváltozást megállító gyorsabb cselekvés érdekében tett erőfeszítéseit. Bár gyorsabban, és a természettel nagyobb összhangban cselekednénk, hogy fenntartsunk minden életet közös bolygó otthonunkon. Egy 2011 júniusi, mexikói videokonferencia során Ching Hai Legfelsőbb Mester rámutatott a fő rövid életidejű éghajlati hatóerők közös forrására, és így a tudósok által ajánlott megoldás legegyszerűbb kivitelezésére.

 

Ching Hai Legfelsőbb Mester: A lehűlés előidézésének legjobb módja ahelyett, hogy a szén-dioxidra koncentrálnánk, a rövidebb életidejű globális felmelegedési tényezők csökkentése lenne. Ezek közé tartoznak a metán, pernye, és talajszintű ózon.

 

Ez a legjobb esélyünk a klímaváltozás gyors visszafordítására – elvágni, a veszélyt. Például, míg évszázadokba, ha nem évezredekbe telhet, mire a CO2 eloszlik a légkörből, a metán nagy része kb. 12 év alatt eltűnik. És az emberi tevékenységből eredő metán első számú forrása? Az állattartás.

 

A pernye felszabadulás jelentős forrása szintén az állattartás – minden az állattartásra mutat – mert az erdők vagy mezők égetése, hogy legelőt vagy takarmánytermő területet biztosítsanak az állatállomány etetésére, azzal jár, hogy a pernyét a széláramlatok elviszik egészen a gleccserekig és jégsapkákig, ahol az fokozza az olvadásukat, így még jobban felmelegítve a bolygót.

 

Az ózon a szmog egyik komponense, és általában azt gondoljuk, hogy az autók kipufogója okozza, de az egyik fő építőkő szintén a metán. És az ózon a légkörből néhány óra vagy hét alatt elillan. Tehát a klímaváltozás megfordításának legjobb módja a metán, ózon és pernye gyors csökkentése. És hogyan? Újra csak, a leggyorsabb, legolcsóbb mód ennek megtételére felhagyni az emberi fogyasztásra szánt állattartással. (Supreme Master Television, 2011. szept. 19.)

 

Angol nyelvű hírek a témában: RegeringinSalade PrensaFlickrUNEP

Idézet

Ezt nyíltan kell támogatniuk, és felismertetniük az emberekkel, hogy sürgős a bolygónk megmentése, azáltal, hogy vegetáriánussá válunk, és zöld politikát követünk. A kormány, a média, a nagy hatalmú emberek, akik döntéseket tudnak hozni és hatni az emberekre, azoknak segíteniük kell.

Ching Hai Legfelsõbb Mester a kormány és média feladatáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok