Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A tudósok új vészjelzést adtak ki a klímaváltozásról, a Japán-tenger által elnyelt szén mennyiségének hirtelen és drámai összeomlását felfedezve. Az eltolódás megriasztja a szakértőket, akik a globális felmelegedést hibáztatják.A világ óceánjai évente nagyjából 11 milliárd tonna emberi szén-dioxid szennyezést nyelnek el, az összes termelés kb. negyedét, és ennek a természetes folyamatnak még egy enyhe lanyhulása is lényegesen több CO2-t hagyna a légkörben. Ez szükségessé tenné, hogy az egyes országok a veszélyes hőmérséklet emelkedések megakadályozására sokkal szigorúbb célokat fogadjanak el.

A kutatást vezető Kitack Lee, a Pohang Műszaki Egyetem professzora szerint a felfedezés „a legelső megfigyelés, ami közvetlen kapcsolatba hozza az óceán CO2 felvételének változását az óceán melegedésével.” Mint mondja, a melegebb körülmények megbontanak egy „ventilláció” néven ismert folyamatot – ahogy a tengervíz folyik, keveredik, és a megkötött CO2-t a felszíni vizekből a mélybe rántja. Arra figyelmeztet, hogy a hatás valószínű nem korlátozódik a Japán-tengerre. Hatással lehet a CO2 felvételre az Atlanti- és Déli-óceánban is.

„Eredményünk a Keleti-tengeren egyértelműen azt mutatja, hogy az óceán CO2 felvételére közvetlen hatással van a függőleges ventilláció csökkenése, amit a melegedés vált ki.… Más szavakkal, a légkör globális felmelegedés miatti melegedése alapvetően befolyásolhatja az óceán ventillációját, ezáltal csökkentve a CO2 felvétel sebességét.”

Lee és kollégája, Geun-Ha Park a vlagyivosztoki Orosz Csendes-ócáni Intézettől Pavel Tiscsenkóval kollaborálva tavaly májusban a Professor Gagarinszkij orosz kutatóhajón utaztak, és így vettek tengervíz mintákat a Japán-tenger területéről, 24 helyről. A tengervízben oldott CO2 mennyiségét összehasonlították az 1992 és 1999 között gyűjtött hasonló mintákkal. Az eredmények azt mutatták, hogy az 1999 és 2007 között elnyelt CO2 fele volt annak, amit 1992 és 1999 között mértek.

Döntő módon a tanulmány rávilágít arra, hogy láthatólag lényegesen gyengült az óceáni keveredés, egy olyan folyamat, amire a szén mélytengerekben való tárolásához van szükség, ahol az nagyobb valószínűséggel megmarad. A Geophysical Research Letters újságban eredményeiket bejelentő kutatók azt mondják: „Szembeötlő jelenség, hogy a jelen időszakban felvett szinte teljes antropogén CO2 mennyiség a 300 méternél sekélyebb vizekre korlátozódott. A gyors és számottevő csökkenés…meglepő, és az átforduló keringés jelentős gyengülésének tulajdonítható.”

Corinne Le Quéré, az óceáni széntárolás szakértője a Kelet-Angliai Egyetemen azt mondta: „Nem gondoljuk, hogy az óceán egyszerűen teljesen abba fogja hagyni az általunk kibocsátott szén-dioxid felvételét, de ha a hatás gyengül, akkor annak valódi következménye van a légkörre nézve.” (David Adam, The Guardian, 2009. január 12.)

Az eredti angol cikk itt olvasható: www.guardian.co.uk

Idézet

Ha az óceán vize túl meleg, lehet, hogy a gáz ki fog szabadulni. Úgy értem, az rengeteg gáz. Elég arra, hogy mindenkit megöljön.

Ching Hai Legfelsőbb Mester

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok