Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az antarktiszi vastag jégréteg legrégebbi rétegeiből vett légbuborékok elemzése szerint a szén-dioxid mai légköri koncentrációja magasabb, mint  420 ezer éve bármikor. Planktonkövületek vizsgálatából arra következtetnek, hogy az előző 20 millió évben sem volt ilyen magas a légköri CO2 mennyisége. A 420 ezer évre visszanyúló vizsgálat adatai szoros kapcsolatot mutatnak a légköri CO2-tartalom és a hőmérséklet között. Valószínűsíthető, hogy a Föld átlaghőmérséklete az elmúlt harminc év során átlépte, vagy egy évtizeden belül átlépi a 420 ezer éve volt legmagasabb értéket. 
 
Az emberiség CO2-kibocsátása 1950-ben kb. 1600 millió tonna volt, 2000-ben több mint 8000 tonna, azaz ötven év alatt az ötszörösére nőtt. Ez ráadásul exponenciális (egyre gyorsabban emelkedő) görbét feszít ki.

Az emberiség lélekszáma 1950-ben kétmilliárd fő volt, ma több mint 6 milliárd fő. E háromszoros létszámnövekedést az öt-hatszoros kibocsátás-növekedési ráta meghaladja, s megegyezik az ötven év során a világ egy főre eső GDP-növekedése (1,8-2) és lélekszáma növekedésének (3) szorzatával. Közelítőleg megegyezik a fejlett államok 1950-2000 közötti gazdasági növekedésének ütemével (átlag évi 3 %) is. Röviden: jó közelítéssel állítható, hogy a világ CO2-kibocsátása és gazdasági növekedése között igen szoros korreláció áll fenn.

Idézet

Ez egy hisztérikus környezetbarátok által kiagyalt apokaliptikus fantázia? Sajnos nem az. Erős geológiai bizonyítékok utalnak arra, hogy korábban legalább kétszer történt valami hasonló.

John Atcheson geofizikus a metánhidrátok kiszabadulásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok