Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Kutatók beszámolója szerint Alaszka súlyos tüzei az utóbbi tíz évben sokkal több szenet szabadítottak fel, mint amennyit a régió erdőségei ugyanezen idő alatt megkötöttek. Arra figyelmeztettek, hogy ez a mintázat az „elszabaduló éghajlatváltozás” forgatókönyvéhez vezethet, ahol a nagyobb és erősebb tüzek több üvegházgázt bocsátanak ki, ami viszont további melegedéshez vezet.

 

Az északi vadon tüzei tőzeges területeken égnek, amik a talajban lévő korhadó növényi hulladékból, tőzegből és szerves anyagból állnak, mondja Merritt Turetsky, a kanadai Guelph Egyetem ökológusa, és az új tanulmány első szerzője. Az ilyen tüzeknek óriási a hatása, mivel tőzegben tárolódik a Földön a talajban lévő szén nagy része – nagyjából annyi szén, mint amennyi a légkörben, vagy a teljes szárazföldi biomasszában található (növények és állatok). Mint mondja, „Ezek a tüzek azért aggasztóak, mert a Földön a talajban lévő szén fele az északi permafrostban és tőzeges talajokban raktározódik. Ez olyan szén, ami apránként halmozódott fel az ökoszisztémákban, évezredek alatt, de a fokozódó égés miatt nagyon gyorsan felszabadul.”

 

A tüzeket vizsgáló kutatók azt találták, hogy Alaszka belsejében az utóbbi évtizedben megduplázódott a leégett terület nagysága. Majdnem 200 erdő- és tőzegtűz helyszínére utaztak el, hogy megmérhessék, mennyi biomassza lett a láng és füst martaléka, és átnézték az 50-es évekig visszamenőleg létező tűz nyilvántartásokat.

 

Alaszkában az éghajlatváltozás már a partvonal beomlásához vezetett a visszavonuló tengeri jég, és a melegedő óceán együttes hatására. Ehhez az elegyhez a tűzvészek hozzáadása azt jelenti, hogy az északi területek egyre jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez, miközben ráadásul az eróziótól és a jegesmedvék, és más helyi fajok fenyegető kipusztulásától szenvednek.

 

„E változások közé tartoznak a hosszabb hómentes időszakok, változások a vegetációban, a jég és permafrost elvesztése, és most a tűz, ami ezeket a rendszereket globális széncsapdából szenet kibocsátó forrássá tolja el”, mondja Jennifer Harden, az USA Földtani Intézetének kutatója, és a tanulmány társszerzője... Turetsky hozzáteszi, „Reméljük, hogy az emberek felismerik az éghajlatváltozás súlyosságát az északi területekre, és az ott élő emberekre nézve. A vadontüzek egyre fontosabb szerepet fognak játszani az északi vidékek alakításában.”...

 

Az eredeti cikk angolul: livescience.com

Idézet

Nem védhet pajzs a rossz karma következményétől. Nincs alku a karmikus világtörvényben... Az embereknek át kell váltaniuk egy jobb, nemesebb mentalitásra. Ez az egyetlen pajzs, amink lehet.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a nemesebb mentalitásról

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok