Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Friss kutatás arra utal, hogy a globális felmelegedés a légzőszervi allergiákat is súlyosbítani fogja...

 

 A klímaváltozás egyik potenciálisan pozitív hatása, legalábbis rövid távon, hogy a légkörben megnövekedett szén-dioxid koncentráció elősegítheti a növények növekedését. Ez jó lehet a mezőgazdaságnak  - bár a melegedő hőmérsékletek, és a csapadékeloszlás változása egy melegebb világban kitörölhetik ezt az előnyt. De a klímaváltozásnak vannak tiszta ajándékai. Friss kutatás arra utal, hogy a globális felmelegedés a légzőszervi allergiákat is súlyosbítani fogja, mivel a magasabb CO2 koncentráció hatalmas növekedéssel jár a parlagfû pollentermelésben. „Tagadhatatlan, hogy van egy változás”, mondja Paul Ratner, az American College of Allergies immunológusa. „Ez garantáltan rossz hír azoknak, akiknek allergiája van.”

 

Az asztma és más légzőszervi betegségek a világ nagy részén már terjedőben vannak. A Világegészségügyi Szervezet (WHO) becslése szerint a világon 300 millió asztmás ember van, és minden évben 250 ezren meghalnak a betegségben. Az arány az utóbbi pár évtizedben jelentősen emelkedett, és a tudósok szerint ebben számos tényező játszhat szerepet. Az egyik egyértelmû ok a parlagfû pollen emelkedő szintje – ami közvetlenül kapcsolható az emelkedő CO2 szinthez. A kutatók többször kimutatták, hogy a CO2 szint emelkedése a gyomokat a növekedési ütemükhöz képest aránytalanul serkenti a pollentermelésre – ami azt jelenti, hogy növényenként több pollenhez jutsz, ami több allergiát jelent. Ami még rosszabb, úgy tûnik, hogy a legrosszabb gyomok aránytalanul burjánzanak a magas CO2 környezetekben. Nem segít a városiasodás Amerikában és a világ nagy részén – a gyakran forróbb és CO2-ban dúsabb városi környezet egy parlagfû mennyország. „A városi környezetek a beton megnövekedett hőt kisugárzó hatása miatt egyértelmûen több pollent termelnek”, mondja Ratner. Nem segít az sem, hogy a felmelegedés a talajszinti ózontermelést is fokozni fogja, ami irritálja a légzőrendszert, és súlyosbítja az asztmát.

 

A melegebb világ hosszabb növekedési időszakai tovább súlyosbíthatják az allergiákat. A Journal of Allergy and Clinical Immunology szeptemberi számában egy tanulmány 1982 és 2001 közötti adatokat közöl, amik azt mutatják be, hogy Spanyolországban az olajfa egyre korábbi virágzása összességében magasabb pollenszámhoz vezetett, hasonlóan ahhoz, amit a mediterrán régió melegebb részein találtak; ahogy a klímaváltozás erőre kap, hasonló eredmények várhatók a a mérsékelt öv egyéb részeiről. Hasonló hatás lesz érzékelhető az úgynevezett hidegtûrő zónák északra tolódásával – ami azt jelenti, hogy az északi országok, ahol eddig az allergia ritka volt, többé nem lesznek olyan biztonságosak. „Azok a határmenti északi területek biztosan fognak tapasztalni változásokat”, mondja Ratner…

 

(Bryan Walsh, Time, 2008. szeptember 15.)

Idézet

A klímaváltozás ítéletnapi órája egyre gyorsabban ketyeg éjfél felé; egyszerűen nem reagálunk elég gyorsan.

Károly herceg , Anglia

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok