Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Oroszországban 1972 óta nem voltak ilyen katasztrofális mértékű erdőtüzek, és ebben az évezredben nem volt ehhez hasonló nyári hőség.

A Wetlands International környezetvédő szervezet értékelése szerint azonban a moszkvai szmog döntően - 80 - 90 %-ban - a tőzegtűz miatt van: a város környéki tőzegmocsár égéséből származik, kevésbé az erdőtűz az oka.

A tőzegmocsár-tüzekért azonban nem lehet csak a hőséget hibáztatni - a mocsár lecsapolása, kiszárítása teszi lehetővé a tőzeg meggyulladását.

Oroszország Indonézia után a második az olyan eredetű széndioxid-kibocsátásban, amely a tőzeglápok kiszárításából származik - állítja a Wetlands International munkatársa.

Az ENSZ klímaváltozási panel szakértői már 2007-ben figyelmeztették az orosz kormányt, hogy a tőzeglápok lecsapolása, a mocsarak kiszárítása veszélyes körülményeket teremt a globális felmelegedés időszakában.

A klímaszakértők ezt írták jelentésükben:

"Aszályos esztendőket követően katasztrofális mértékű tüzek várhatók Oroszország európai területein, a kiszárított tőzegmocsarakban." És felszólították az illetékeseket," állítsák helyre a lecsapolt mocsarak vízellátását".

Globális probléma a mocsarak lecsapolása - mondja a szakértő. A széndioxid-kereskedelem révén hosszú távú pénzbeni ellenszolgáltatást terveznek azoknak az országoknak a számára, amelyek a tőzeglápokat érintetlenül hagyják, nem építenek rajta utakat, házakat, nem alakítanak ki szántóföldeket a helyükön. (Már ha az ENSZ klímaváltozási egyezményében meg tudnak majd állapodni erről a tárgyaló országok.)

Ha a tőzeg meggyullad, addig nem lehet eloltani, amíg az egész területet el nem árasztják vízzel.

Amennyi vizet repülőgépek tudnak szállítani az égő tőzeglápok fölé, azzal nem lehet eredményt elérni.

A kiszáradt tőzeglápok égését majd az őszi esőzések szüntethetik meg - sőt, egyes szakértők tapasztalata szerint előfordul, hogy a hó alatt tovább izzik a tőzegréteg.

"Ahhoz, hogy kioltsák a tőzegtüzet, teljesen el kellene árasztani a területet. A tőzegtüzek a felszín alatt izzanak, és nem lehet eloltani őket az őszi esőzés és a téli havazás előtt" - magyarázza Hans Joosten, német tőzegláp-szakértő, paleoökológus professzor a Greifswald-i Egyetemen. És hozzáfűzi, hogy "Dél-Afrikában, közel a Botswana-i határhoz, egy tőzegmocsár 5 teljes éven át izzott."

"Oroszországban a tőzegtüzek olykor még a hótakaró alatt is izzanak egész télen át" - mondja Ilkka Vanha-Majamaa, a Finn Erdészeti Kutató Intézet tudósa.

Forrás: Reuters-Planetark

Idézet

Milyen valószínű, hogy az ember a fosszilis üzemanyagok égetésével metán bugyogásokat fog előidézni? Senki sem tudja. De ezen a ponton ez valahol a lehetséges és valószínű között van, és egyre valószínűbbé válik minden egyes olyan évvel, amikor elmulasztjuk a cselekvést.

John Atcheson USA geofizikus

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok