Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A globális felmelegedés káros hatásai érezhetők „itt és most, az udvarodban”, figyelmeztet egy úttörő, klímaváltozásról szóló USA kormányjelentés.

 

WASHINGTON – „A klímaváltozás most történik, ez nem olyasmi, ami évtizedek, vagy évszázadok múlva a jövőben fog megtörténni”, mondja a jelentés egyik fő szerzője, Jerry Melillo, a Massachusetts Óceánbiológiai Laboratóriumtól. A klímaváltozás, amit a jelentés főleg az ember-okozta hővisszatartó gázok számlájára ír, „folyamatban van az USA-ban, és a fokozódása várható”, mondja az USA Globális Változási Kutatóprogramjának – egy tucat kormányzati intézmény, és a Fehér Ház csoportosulásának – jelentése.

 

Ez az első jelentés a klímaváltozásról, amióta Barack Obama elnök hivatalba lépett, és egyszerű, nem tudományos kifejezésekkel felvázolja, hogyan okozta a globális felmelegedés az olyan rendkívüli időjárás fokozódását, mint az az erőteljes hőhullám, ami 2003-ban söpört végig Európán, és több tízezer emberéletet követelt.

 

A hurrikánok hevesebbek lettek, ahogy a klímaváltozástól felmelegedett óceánok felett nagyobb erőre tesznek szert. A globális felmelegedés mindenre hatással van, a vízellátástól az energiáig, a mezőgazdaságtól az egészségügyig. És ezek a hatások várhatóan növekedni fognak, a „Globális változás hatásai az USA-ban” című jelentés szerint. Az országnak azon a területein, ahol már sok eső vagy hó esett, a csapadék növekedését tapasztalták a klímaváltozás miatt, mondja az Egyesült Államokra koncentráló, de globális klímaváltozási kérdésekkel is foglalkozó jelentés.

 

„Az USA területeire koncentráltunk, mert azt akartuk, hogy egy másik fő üzenet is átüssön – hogy a klímaváltozás nemcsak most történik, hanem az udvarodban zajlik”, mondja Melillo. „Sokkal jobban törődsz a saját udvarodban egy tornádóval, mint azzal, amelyik a világ túlsó felén van”, mondja David Doniger, a National Resources Defense Council (NRDC) politikai igazgatója.

 

A száraz területek, mint az USA főleg sivatagos délnyugati része, nagyobb szárazságokat élnek át. Az Öböl-partvidéken a tengerszint-emelkedés különösen nyomasztó; északnyugaton az lehet probléma, hogy meddig marad meg a hótakaró a hegyeken, a középnyugati területek farmerjei pedig amiatt aggódnak, hogy a telek enyhébbé váltak, ami több kártevő életben maradását teszi lehetővé.

 

De a klímaváltozás globális összefüggésekben is működik, és az USA-t nem lehet elkülönítve vizsgálni, mondja a 196 oldalas jelentés. A világ egyik részén a klímaváltozással összefüggő élelmiszertermelési gondok hathatnak az USA-ban az élelmiszerárakra, és a termelési döntésekre, teszi hozzá. „Összefüggések egész serege van, amikor a klímaváltozásról beszélsz; az USA-ra nem lehet, mint szigetre tekinteni”, mondja Melillo…

 

A jelentés hangsúlyozza a globális felmelegedéssel szembeni azonnali cselekvés szükségességét: „A jövőbeni klímaváltozás és annak hatásai a ma meghozott döntésektől függenek. Megvan a hatalmunk ahhoz, hogy meghatározzuk, ez milyen rossz lehet, és hogy elkerüljük a globális felmelegedés legrosszabb hatásait,” mondja Doniger.

 

„Ez olyan, mint Charles Dickens Karácsonyi ének könyve, ahol a szellemek jönnek, és megmutatják Scrooge-nak, hogyan alakulhat a jövő akár boldog jövővé, akár katasztrofális jövővé. Ez azt mutatja, hogy a jövő a mi kezünkben van, ugyanúgy, ahogy Scrooge kezében volt”, mondja Doniger.

 

Az eredeti angol szöveg itt olvasható: http://news.yahoo.com/s/afp/20090617/sc_afp/usclimateenvironment

Idézet

Semmi sem lesz olyan hasznos az emberi egészségre, és növeli az élet fennmaradásának esélyeit olyan mértékben a Földön, mint a fejlődés egy vegetáriánus étrendre.

Albert Einstein fizikus, 1921 Nobel-díjas

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok